Positief nieuwsoverzicht: slimme vitamines, zuivelproducent verkleint CO₂-voetafdruk en meer

Roland Pluut 22 nov 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Vaccin tegen ebola

Voor het eerst heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een vaccin tegen ebola goedgekeurd, meldt de NOS. Het gaat om het vaccin Ervebo, waaraan gewerkt werd sinds de uitbraak van ebola in West-Afrika vijf jaar geleden. De directeur-generaal van de WHO noemt het een ‘historische stap’ dat de ziekte nu te voorkomen is. Landen die het vaccin willen gebruiken kunnen nu vergunningen verlenen om Ervebo te verspreiden, dit zal waarschijnlijk op zijn vroegst halverwege volgend jaar gebeuren.

Zuivelproducent verkleint CO₂-voetafdruk

De Europese zuivelproducent Arla wil zijn CO₂-voetafdruk verkleinen. Vanaf volgend jaar krijgen de bijna tienduizend melkveehouders die bij de coöperatie zijn aangesloten een cent extra per kilo melk als ze meedoen met de Klimaatcheck. De Klimaatcheck is een digitale tool die de CO₂-uitstoot op de boerderij in kaart brengt. Met behulp van de check krijgen boeren een concreet beeld van wat ze kunnen doen om minder uit te stoten. Bij Arla zijn 62 Nederlandse bedrijven aangesloten.

Formule 1 vergroent

Formule 1 gaat op de groene tour, volgens de Volkskrant. Dat is hard nodig, want de sport verbruikt jaarlijks net zoveel energie als een kleine stad met dertigduizend huishoudens. Voor de Grand Prix van Brazilië afgelopen weekend werd bijvoorbeeld 700 ton aan auto’s, onderdelen en elektronica overgevlogen. Voor vervuiling als gevolg van logistiek moet de sport nog even wachten op CO₂-neutrale vliegtuigen. Formule 1-baas Chase Carey presenteerde een plan voor de onderdelen waar ze wel invloed op hebben. Het plan is ambitieus: de sport wil in 2030 klimaatneutraal zijn. De auto’s gaan straks op biobrandstof rijden, teamfabrieken gaan draaien op hernieuwbare energie en er zal geen wegwerpplastic meer te vinden zijn op de circuits.

World Kindness Day

Het is inmiddels al een week geleden, maar het is niet minder nieuwswaardig: ‘World Kindness Day’. Deze dag is 21 jaar geleden in het leven geroepen door The World Kindness Movement, met als doel wat liever te zijn voor onze medemens. Dat heeft namelijk niet alleen positieve gevolgen voor anderen, maar ook voor jezelf, aldus de BBC. Door vriendelijk te zijn tegen anderen leef je langer, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit UCLA. Dat komt omdat vriendelijkheid goed is tegen stress. Het verlaagt niet alleen je bloeddruk, maar gaat ook angst en depressie tegen. Dus, lach vandaag eens vriendelijk naar een medepassagier in de trein of geef een compliment aan degene die jou een kopje koffie brengt, dan leven we allemaal wat langer.

Micro-voedingsstoffen

Hier in Nederland hebben wij de mogelijkheid om dagelijks de aanbevolen hoeveelheid vitaminen binnen te krijgen, maar in ontwikkelingslanden is dat een hele opgave. Onderzoekers van de MIT hebben hier iets op gevonden. Zij hebben micro-voedingsstoffen gemaakt die alles bevatten wat een mens nodig heeft: van vitaminen tot ijzer en zink. Door zulke micro-capsules toe te voegen aan eten dat makkelijk te verkrijgen is in arme landen, zoals bloem, wordt bijvoorbeeld een brood opeens een stuk gezonder. Het lijkt te werken: bij de mensen die deze broodjes aten namen de ijzerwaardes flink toe. De smaak van voeding blijft met de toevoeging hetzelfde, laten de onderzoekers weten aan New Atlas.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Eén reactie op “Positief nieuwsoverzicht: slimme vitamines, zuivelproducent verkleint CO₂-voetafdruk en meer”

  1. ‘Formule 1 vergroent’ … als de vos die de passie preekt.
    Na de ‘goede voornemens’ van Shell is ook dit een mooi onderwerp voor Zondag met Lubach.

Geef een reactie