Positief nieuwsoverzicht: schoenen van koffie, nieuwe stem en meer

The Optimist 19 jul 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Nieuwe stem

De 21-jarige Rose uit Engeland kreeg op twaalfjarige leeftijd een ongeluk en kan sindsdien niet meer lopen en praten. Wel kan ze communiceren via een spraakcomputer. Rose vindt het echter jammer dat de computer niet hetzelfde accent heeft als zij. De jonge actrice Tash Cowlew besloot te helpen en nam 1.600 zinnen op om te doneren aan de spraakcomputer van Rose.

Suikerfabriek wordt innovatiecentrum

Het Suikerlab in Bergen op Zoom wordt omgetoverd tot een innovatiecentrum voor voedsel. Straks komt er in het pand bijvoorbeeld een 3D-printer voor voedsel, en wordt er gewerkt aan het vervangen van plastic verpakkingsmaterialen. De kans is groot dat er een onderzoeksruimte komt voor een insectenkwekerij. Op dit moment wordt het pand flink verbouwd. Dat gebeurt zoveel mogelijk met duurzame materialen die uit de regio komen.

Koffieschoen

Sneaker-startup Rens gaat schoenen produceren die gemaakt zijn van koffieresten en gerecycled plastic. De sneaker zelf weegt 460 gram, en bestaat voor driehonderd gram uit oude koffie. En de schoen is nu al populair: met een crowdfund-campagne werd maar liefst elf keer het streefbedrag opgehaald. In november moeten de koffiesneakers op de markt komen.

Duurzame samenwerking modegroep

Stella McCartney gaat samenwerken met de Franse LVMH-groep, bekend van luxe merken als Louis Vuitton, Givenchy en Dior. McCartney wordt gezien als pionier op het gebied van diervriendelijke en duurzame mode. Ook spoort Stella McCartney klanten aan om tweedehands te shoppen. Volgens de eigenaar van de LVMH-groep, Bernard Arnauld, was dat een belangrijke reden om met McCartney in zee te gaan.

Zonneauto op windenergie

Onlangs presenteerden studenten van de TU Delft hun gloednieuwe zonneauto. Daarmee gaan de studenten voor de achtste keer meedoen aan de World Solar Challenge, die in oktober in Australië wordt gehouden. Het bijzondere aan de NunaX, zoals de zonneauto heet, is dat deze niet alleen op zonne-energie maar ook op windenergie rijdt. Zijwind wordt omgezet in voorwaartse kracht.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie