Positief nieuwsoverzicht: pleister tegen slaapapneu, tevreden werknemers en meer

Roland Pluut 11 dec 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Slimme pleister

Een slimme pleister kan in de toekomst mogelijk slaapapneu vaststellen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Eindhoven, waar de Volkskrant over schrijft. Slaapapneu zorgt voor ademstops. Daardoor slaap je niet alleen slechter, maar kun je bijvoorbeeld ook een hoge bloeddruk of een herseninfarct krijgen. Er is een dure test nodig om erachter te komen of iemand slaapapneu heeft, door de hersenactiviteit en ademhaling te meten. De Eindhovense onderzoekers ontdekten dat het ook kan door variaties in het hartritme te analyseren, met behulp van een slimme pleister. Deze methode is een stuk goedkoper. Volgens experts is de techniek vooral geschikt als eerste screening. Voor een uitgebreide diagnose blijft de duurdere slaaptest wel nodig.

Vrouw bij de marine

Bij de Indiase marine is voor het eerst een vrouwelijke piloot aangesteld, dat schrijft CNN. Luitenant Shivangi is haar naam, 24 jaar en ze wilde van kinds af aan al piloot worden. Binnen de bredere Indiase krijgsmachten is Shivangi niet de eerste vrouwelijke piloot. Drie jaar geleden werd ook in de luchtmacht een vrouw aangesteld.

Geluid redt koraalrif

Het geluid van levend koraalrif zou volgens internationale onderzoekers kunnen helpen om nieuwe koraalriffen te creëren. Jonge vissen vestigen zich namelijk in koraalriffen op basis van geluid. Door het geluid van een levend rif met onderwater-speakers af te spelen, lokten de onderzoekers twee keer zoveel vissen naar dode riffen toe. Dat helpt het koraal te herstellen. Vissen maken de koraalriffen schoon en creëren ruimte voor nieuw koraal om te groeien. De techniek is veelbelovend, maar de onderzoekers benadrukken dat er meer gedaan moet worden om koraalriffen te beschermen.

Duurzame schoen

Sneakermerk Komrads uit Antwerpen komt in april volgend jaar met een schoen van gerecyclede materialen. De zolen zijn gemaakt van oude autobanden en de bovenkant bestaat uit ecologisch leer op basis van appelschillen. Voor de veters is gebruikgemaakt van vezels uit gerecyclede plastic flessen. Het sneakermerk wil het productieproces dicht bij huis houden: de grondstoffen komen uit Italië en Spanje en de sneaker wordt in Portugal in elkaar gezet.

Tevreden werknemers

Secundaire arbeidsvoorwaarden blijken een steeds belangrijkere rol te spelen bij de tevredenheid van werknemers. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van vacaturesite Indeed onder werknemers en werkgevers. Natuurlijk kijken werknemers naar de reiskostenvergoeding en de pensioenregeling, maar wat werknemers echt waarderen zijn zaken die zorgen voor sociale binding op de werkvloer. Bedrijfsuitjes, etentjes en pingpongtafels scoren hoog als populaire extra’s die een bedrijf kan bieden.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie