Positief nieuwsoverzicht: opvallende biodiversiteit, ludieke straatnamen en meer

The Optimist 31 mei 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Ludieke straatnamen

Een feministische actiegroep haalde afgelopen dinsdag het nieuws met een opvallende actie, zo meldt de website positive.news. Nadat de vrouwen erachter kwamen dat Nederlandse straatnamen voor 88 procent uit mannennamen bestaan, veranderden zij officieus enkele straatnamen. Vrouwelijke wiskundigen, presentatoren en zelfs zangeres Beyoncé kregen een straatnaam.

Opvallende biodiversiteit

In Wit-Rusland is het mogelijk om een opvallende safari te doen, zo schrijft The Guardian. De safari vindt namelijk plaats in een gebied vlakbij Chernobyl. In tegenstelling tot wat veel wetenschappers hadden verwacht, is het dierenleven in het rampgebied aan het floreren. Het feit, dat het gebied totaal ontdaan is van menselijke activiteit, is blijkbaar een goede katalysator voor de biodiversiteit.

Groene kajaktocht

Het Deense Greenkayak heeft een mooie combinatie bedacht, meldt de website lifehacker.com. Het bedrijf biedt in een aantal Europese rivieren en meren voor twee uur een gratis kajak aan, mits de gebruikers tijdens hun tocht afval verzamelen. De kajakkers krijgen naast het gebruikelijke zwemvest een afvalprikker en een ton mee om het afval te verzamelen. Sinds de oprichting van het bedrijf in 2017 is zo al meer dan twaalfduizend kilo afval opgeruimd.

Nieuw gen ontdekt

Een onderzoeksteam van het Amsterdams Universitair Medisch Centrum deed een onderzoek waarin mensen ouder dan honderd centraal stonden. Hierbij ontdekten de onderzoekers een nieuw gen. Het gen verkleint de kans op het krijgen van Alzheimer en twee andere vormen van dementie. Daarbij lijkt het gen de kans op een langer leven te vergroten.

Beyond Meat in Nederland

De veganistische Beyond Burger is sinds enkele weken beschikbaar in Nederland. Het ‘vlees’ van de burger wordt echter geproduceerd in de Verenigde Staten. Beyond Meat, het bedrijf achter de burger, wil de productie nu uitbreiden naar Nederland om zo beter de Europese markt te kunnen bereiken, meldt NU.nl. Hierdoor wordt ook de ecologische voetafdruk verkleind.

Lees ook het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie