Positief nieuwsoverzicht: Nederlandse wijnen, hennep polsbandje en meer

The Optimist 14 aug 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Genderneutraal voornaamwoord

In Zweden hebben ze sinds vier jaar het genderneutrale voornaamwoord hen opgenomen in de wet. Dit is om personen te duiden die zich geen man of vrouw voelen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat zo’n taalhervorming ook echt toleranter maakt. De onderzoekers concludeerden uit hun onderzoek dat woordkeuze een samenleving kan veranderen.

Vakantiebaan als arts

In Zeeland zijn elke zomer te weinig politieagenten en huisartsen aanwezig voor het grote aantal toeristen. De provincie wil dit verhelpen door artsen en agenten uit andere delen van het land een gratis vakantiehuisje aan te bieden. Daar kunnen zij met het hele gezin verblijven in de periode dat ze in Zeeland werken. De actie heeft gewerkt: negen huisartsen en 33 politievrijwilligers zijn deze zomer in Zeeland actief.

Hout filtert water

Wetenschappers van de universiteit van Princeton zijn erin geslaagd om van zout water, zoet water te maken met een stukje hout. Door een superdun houten membraan te maken en daar waterdamp doorheen te voeren, blijft het zout achter. Het laagje hout is een duizendste millimeter dik en wordt aan een kant licht verwarmd, waardoor waterdamp aan de andere kan van het membraan terecht komt als zoet water.

Nederlandse wijnen

De extreme hitte van afgelopen maand was voor veel boeren slecht nieuws, maar niet voor de Nederlandse wijnboeren. Voor het tweede jaar op een rij is de wijnoogst goed en van hoge kwaliteit door het droge weer. Volgens het AD geven kenners de Nederlandse wijn tegenwoordig een acht als rapportcijfer. Door de volle smaak van de druiven is 2019 nu al een topjaar.

Hennep polsbandje

Het Groningse festival Paradigm wil de bloemetjes buiten zetten, aldus de NOS. Het festival gaat namelijk experimenteren met een nieuw polsbandje. Het bandje is gemaakt van hennep en binnenin zitten zaadjes van wilde bloemen. Na het festival kan het polsbandje in de grond worden gestopt.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie