Positief nieuwsoverzicht: minder proefdieren, slimme eettafel en meer

Roland Pluut 9 dec 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Minder proefdieren

Bloedbank Sanquin heeft een test ontwikkeld waardoor het leven van veel proefdieren gespaard blijft, meldt RTL Nieuws. Ieder jaar worden vierhonderdduizend konijnen ingezet, om te kijken of bepaalde medicijnen een koortsreactie opwekken. Als de dieren koorts krijgen, overleven ze dat niet.

Met de zogenoemde Monocyte Activation Test kan de bloedbank op een andere manier testen op een koortsreactie. Dat wordt gedaan met bloed. Voor dit project worden aparte donoren ingeschakeld. Zodra zij bloed doneren kan Sanquin nog dezelfde dag de afweercellen uit het bloed halen en deze klaarmaken voor de test. Als een geneesmiddel dan een koortsverwekker bevat, worden de afweercellen actief. Die methode maakt proefdieren dus overbodig.

Borstkanker toch vastgesteld

Een ontwikkeling in de medische wereld. Vrouwen met zeer dicht borstweefsel hebben een verhoogde kans op borstkanker. Tegelijkertijd zijn tumoren bij hen een stuk moeilijker te zien via een mammografie. Deze vrouwen zouden erbij gebaat zijn om naast zo’n röntgenonderzoek ook MRI-onderzoek te ondergaan. Dat blijkt uit grootschalig Nederlands onderzoek waar 4.800 vrouwen met dicht borstweefsel aan meededen. Van iedere duizend vrouwen werd bij zeventien van hen door de aanvullende MRI-scan alsnog borstkanker geconstateerd. Dit is een zeer belangrijke ontdekking. Want hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe kleiner de kans dat het is uitgezaaid.

Vooroordelen hiv verminderen

In Nieuw-Zeeland is een online spermabank geopend voor donoren met hiv, schrijft AD. De kliniek, genaamd Sperm Positive, heeft als doel om de vooroordelen rondom de ziekte te verminderen. Alleen donoren die zich in de niet-detecteerbare fase bevinden, mogen zich aanmelden. Het virus in het bloed is dan zo zwak dat de ziekte onmogelijk doorgegeven kan worden aan een eventueel kindje. Tot nu toe hebben drie donoren zich aangemeld. Damien Rule-Neals is een van die mannen. Hij wil vooral donor zijn omdat hij wil laten zien dat een hiv-diagnose niet betekent dat het leven stopt.

Steeds meer duurzame energie

Steeds meer Nederlanders wekken gezamenlijk duurzame energie op, dat meldt NOS. Volgens de jaarlijkse Lokale Energie Monitor steeg het aantal lokale energieprojecten dit jaar van 69 naar 582. Dat komt omdat steeds meer burgers op zoek zijn naar een alternatief voor aardgas. Daarom investeren zij gezamenlijk in zonnepanelen op daken of windenergie. Verder onderzoeken burgers ook of er warmte gehaald kan worden uit oppervlaktewater en gft-afval. Al deze projecten samen leveren ondertussen genoeg elektriciteit op voor 235 duizend huishoudens.

Slimme eettafel

Een mooie innovatie in ons land: een eettafel die registreert hoeveel je eet, en hoe snel. Daar schrijft Trouw over. Op de campus van de Universiteit Twente is vorige week het TechMed Centrum geopend. Dit is een centrum waar artsen en patiënten medische innovaties in de praktijk kunnen testen. Een van de experimenten is dus een eettafel met sensoren, bedoeld voor mensen in verpleeghuizen die moeite hebben met eten. De sensoren meten het gewicht van een bord met eten of een glas met drinken. En het tafelblad zelf kan van kleur veranderen, want bepaalde kleuren zouden de eetlust stimuleren. Door de tafel te testen in het TechMed Centrum moet blijken of het idee echt werkt en wat er nog verbeterd kan worden.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie