Positief nieuwsoverzicht: meer bossen, IT-immigranten en meer

The Optimist 5 aug 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Meer bossen

Ondanks de vele bomenkap in Polen is het bosgebied in Europa flink toegenomen in de afgelopen tien jaar. Het World Economic Forum heeft bekendgemaakt dat een gebied ter grootte van Zwitserland erbij is gekomen aan bomen. Dit komt voornamelijk door Frankrijk. Dit land doet al jaren zijn best om bossen te beschermen en met succes: bijna een derde van Frankrijk is bedekt met bomen.

IT-immigranten

De grote tekorten aan geschoold IT-personeel worden door steeds meer bedrijven opgevuld met talent uit het buitenland. En dan blijkt vooral India een vijver vol talent te zijn. Het land heeft namelijk de grootste IT-markt ter wereld, zo is te lezen in het AD. In vijf jaar steeg het aantal Indiase immigranten dat naar Nederland kwam van vier- naar negenduizend. Deze arbeidskrachten zijn geliefd omdat ze leergierig, slim, en hardwerkend zijn. Bovendien integreren ze goed.

Minder ontvoeringen

Het Centrum Internationale Kinderontvoering, CIK, heeft goed nieuws; voor het eerst in vier jaar is het aantal ontvoeringen van kinderen in Nederland afgenomen. Vorig jaar waren er 67 minder gevallen bekend dat in het jaar daarvoor. Een medewerker van het CIK legt uit waarom: ‘Er wordt eerder ingegrepen bij gezinnen waar ontvoering een risico is.’

Beschermen lokale planten

De Nijmeegse projectgroep de ‘Wiedewiedensweg’ beschermt lokale ecosystemen door exotische planten te verwijderen. Dit jaar is de reuzenberenklauw aan de beurt. De plant verstoort het leefgebied van insecten. De vrijwilligers gaan de plant met handschoenen en schoppen te lijf. Dit is een positieve ontwikkeling volgens hoogleraar Rob Leuven, die meer aandacht voor dit probleem wil.

Gratis drankje voor afval

Restaurant DOT in Groningen heeft een ludieke actie bedacht om mensen te stimuleren het strand op te ruimen. In ruil voor een volle zak afval krijgen ze een gratis drankje. Het stadsstrand in Groningen is al jaren ernstig vervuild en de gemeentewerkers kunnen het nauwelijks aan. Met de actie hoopt het restaurant dat mensen wat bewuster zullen omgaan met het populaire strand.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie