Positief nieuwsoverzicht: malariamuggen bestrijden, wonen in een oud klaslokaal en meer

Roland Pluut 6 nov 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Transformatiewoningen

Steeds vaker worden voormalige klaslokalen of operatiekamers ingezet als woning. Vorig jaar zijn namelijk twee keer zoveel transformatiewoningen gerealiseerd dan het jaar ervoor. Dat meldt het CBS. Vorig jaar kwamen er in Nederland bijna tachtigduizend nieuwe woningen bij. Daarvan zijn dertienduizend ontstaan door het ombouwen van bijvoorbeeld een oud kantoorgebouw, een leegstaande school of een voormalig ziekenhuis. Het kabinet wilde vorig jaar vijfenzeventigduizend nieuwe woningen realiseren. Mede door de transformatiewoningen is dat gelukt. Bovendien is een transformatiewoning sneller en goedkoper dan nieuwbouw, en voorkomt het leegstand en verloedering.

Effectieve bloeddrukmedicatie

Als je bloeddrukmedicatie inneemt vlak voor het slapengaan, werken die beter. Dit blijkt uit een Spaans onderzoek, gepubliceerd in The European Heart Journal. Aan het onderzoek deden ruim negentienduizend patiënten mee. De ene testgroep nam zijn bloeddrukmedicatie ‘s ochtends, de andere groep voor het slapengaan. Over een testperiode van vijf jaar bleek dat die laatste groep gemiddeld een lagere bloeddruk had, en een kleinere kans op het krijgen van een hartaanval of beroerte. Zo kan een simpele tip mogelijk levens redden, stellen de onderzoekers. De British Heart Foundation waarschuwt wel dat er nog verder onderzoek nodig is. En dat patiënten hun tijdstip van inname niet zomaar moeten veranderen zonder eerst te overleggen met hun arts.

Muggenlokker

De Friese ondernemer Anne Osinga heeft meer dan vijfentwintig patenten op zijn naam staan. Al zijn uitvindingen hebben maar één doel: de wereld beter te maken. Zo ontwikkelde Osinga de Eave Tube, een buis die muggen aantrekt met de geur van mensen, waardoor de muggen tegen statisch geladen gaas botsen. Deze oplossing voor het bestrijden van malariamuggen werd omarmd door niemand minder dan Bill Gates. Die doneerde via zijn Bill & Melinda Gates Foundation een subsidie van negen miljoen euro om de Eave Tube in de praktijk te testen. Binnenkort verschijnt een wetenschappelijke studie waaruit blijkt dat de methode goedkoper is en beter werkt dan klamboes en insecticiden, vertelde Osinga aan het FD.

Muziekles via app

Leren vioolspelen is moeilijk en lessen zijn duur, of dat was tenminste zo. Sam Walder en Vishnu Indukuri besloten dat dit helemaal niet meer zo hoeft te zijn. Zij maakten de app Trala om beginners op weg te helpen met hun viool. De applicatie is zo gemaakt dat zelfs een telefoon een goede muziekleraar kan zijn. De app luistert naar wat wordt gespeeld en geeft daar feedback over. Trala is een succes: de app heeft ondertussen al duizenden positieve beoordelingen. Ook hoef je niet bang te zijn dat alleen Mozart aan bod komt, zo komen er bijvoorbeeld zogeheten rap-vioollessen en andere muziekstijlen aan bod. De app is gratis te downloaden, maar voorlopig alleen voor de iPhone beschikbaar.

Veilig bouwen

In het Australische Queensland publiceerden technische onderzoekers een onlinedatabase met potentiële ontvlambaarheid van verschillende bouwmaterialen. Dat meldt de Brisbane Times. De database kan bijvoorbeeld worden geraadpleegd door ingenieurs of eigenaren. De onderzoekers kwamen in actie nadat in Engeland meer dan zeventig doden vielen toen de Grenfelltoren afbrandde door brandgevaarlijke gevelbekleding.

Het doen van zogeheten ‘ontvlambaarheidsproeven’ kost normaal gesproken veel tijd en geld, en wordt daarom niet bij ieder gebouw gedaan. De database geeft meer inzicht in de brandbaarheid van gebouwen.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie