Positief nieuwsoverzicht: klimaatles op scholen, sollicitatiegesprek aan huis en het Green Light District

Roland Pluut 18 nov 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Klimaatles op scholen

Italië gaat als eerste land ter wereld lessen over klimaatveranderingen en duurzaamheid verplichten op scholen. Dit maakte de minister van onderwijs Lorenzo Fioramonti bekend. Vanaf september volgend jaar zullen alle Italiaanse basis- en middelbare scholen 33 uur per schooljaar aan klimaatverandering besteden. Dit is ongeveer een uur per week. Ook zegt Fioramonti dat duurzaamheid en klimaat de kern worden van het Italiaanse onderwijsmodel. Zo wordt ook in andere lessen, zoals aardrijkskunde, natuurkunde en wiskunde meer aandacht besteed aan duurzaamheid.

Sollicitatiegesprek IKEA Utrecht

Wil je solliciteren bij IKEA Utrecht? Dan hoef je voortaan niet meer naar de vestiging. Een medewerker komt graag langs bij jou thuis voor een gesprek. IKEA Utrecht heeft een aantal openstaande vacatures dat het bedrijf snel wil invullen. Door krapte op de arbeidsmarkt en concurrentie van andere werkgevers in de omgeving is het lastig om mensen te vinden. Met een sollicitatiegesprek bij kandidaten thuis hoopt IKEA een drempel weg te nemen. Nog een pluspunt: IKEA zorgt voor koffie met Zweedse lekkernijen.

Fouten maken

Om het beste resultaat te behalen, moeten we fouten maken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië. Onderzoekers kwamen erachter dat kunstmatige intelligentie het meeste leert als het zelflerende vermogen in 15 procent van de gevallen faalt. En voor mensen geldt dit ook: dus ben je iemand die nooit fouten maakt en altijd alle toetsen haalt? Dan is het tijd om het jezelf wat moeilijker te maken. Als je iets wilt leren tenminste.

Red Light district vergroenen

Het Amsterdamse Red Light district wordt een groene buurt. De stichting Green Light District gaat samen met een aantal bewoners, ondernemers en andere betrokkenen deze meest bezochte vierkante kilometer van het land vergroenen. Dus isoleren, groene stroom opwekken en duurzaam verwarmen. Ze starten met vijf icoonprojecten, van het verduurzamen van twee appartementen tot een heel gebouwenblok. Verder komt er een ‘sustainable shopping street’, gevels en daken worden vergroend en honderden panden worden geholpen aardgasvrij te worden.

Startups

Delft en Utrecht behoren tot de wereldtop als het gaat om de begeleiding van startups. De organisaties YES!Delft en UtrechtInc zitten bij de top tien startup-broedplaatsen aan universiteiten, dat zegt onderzoeker UBI Global in zijn jaarlijkse vergelijking. UBI vergeleek 1.600 broedplaatsen en opstartversnellers over de hele wereld. Daarbij keken de onderzoekers naar wat de toegevoegde waarde is voor de deelnemende bedrijven en de economie.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie