Positief nieuwsoverzicht: kapper als dermatoloog, bar met AI en meer

The Optimist 12 aug 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Promotie streekproducten

Minister Schouten gaat de boeren een handje helpen door streekproducten te promoten. In Frankrijk en Spanje zijn hier aparte schappen voor bij de supermarkt, maar in Nederland is dat nog niet het geval. De minister wil dit veranderen. De Nederlandse consument wil graag meer lokale producten omdat dit beter is voor het milieu. Het zorgt namelijk voor een kortere voedselketen.

Bar met AI

Het Britse DataSparQ heeft een app bedacht voor in een bar: AI Bar. Deze app moet de barman met kunstmatige intelligentie helpen te bepalen wie er aan de beurt is om bediend te worden. Daar zijn wel een webcam en de app voor nodig. Het systeem houdt ook in de gaten of iemand er jonger uitziet dan 25 jaar. Het systeem is al succesvol getest in een bar in Londen en wordt binnenkort ingezet op een tweede locatie.

Meldpunt voor agenten

De politie opent een onafhankelijk meldpunt voor agenten die geïntimideerd of gediscrimineerd worden door collega’s op het werk, zo meldt het NRC. De politietop probeert al langer grip te krijgen op intimidatie en pesterijen binnen de organisatie. In het oude systeem bleven veel klachten liggen. Het meldpunt moet daar verandering in brengen.

Doorbraak voorspellen Alzheimer

In Amerika is een bloedtest ontwikkeld die het mogelijk maakt om te voorspellen of mensen Alzheimer gaan krijgen. De test is tot 94 procent nauwkeurig, zo meldt The Guardian. De test is eenvoudig en goedkoop waardoor grote aantallen mensen in korte tijd een screening krijgen. De test is zeer waardevol voor onderzoekers omdat zij zich nu meer kunnen richten op het voorkomen van de ziekte.

Dermatologentraining voor kappers

De Amerikaanse vereniging van dermatologen denkt dat kappers een belangrijke rol kunnen spelen bij het voorkomen van huidkanker, aldus Reuters. Omdat kappers de huid op het hoofd en de nek van hun klanten goed kunnen zien, zijn ze goed in staat om tekenen van huidkanker op te sporen. De vereniging wil een trainingsprogramma opzetten voor kappers om ze van dermatologische kennis te voorzien.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met