Roland Pluut
Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...
Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.
Katrien Ploegmakers bedacht de Squease: het lijkt een beetje op een reddingsvest, maar het is veel meer dan dat. Dat vertelt Ploegmakers aan AD. Squease helpt namelijk mensen met autisme tot rust te komen als ze overprikkeld raken. Door met een handpomp het vest op te blazen, komt er druk op het lichaam. Volgens Katrien zorgt dit ervoor dat er makkelijker stofjes vrijkomen in de hersenen die prikkels filteren. Ook mensen met adhd, downsyndroom en dementie kunnen profiteren van de kalmerende werking. Een netwerk van 142 therapeuten staat achter Squease, al moet de wetenschappelijke werking van het vest nog wel worden bewezen.
De Amerikaanse voetballer Megan Rapinoe is door het sporttijdschrift Sports Illustrated uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het jaar, dat lezen we op NU.nl. Daarmee is ze de vierde vrouw die de titel mag claimen. Rapinoe werd wereldwijd bekend toen ze met haar voetbalteam wereldkampioen werd in Frankrijk. Volgens het tijdschrift is het een logische en makkelijke keuze. Niet alleen haar sportieve prestaties, maar ook haar uitgesproken gedrag speelde een belangrijke rol. Zo zet ze zich in voor gelijke lonen voor mannen en vrouwen en is ze een sterk voorvechter van LHBT-rechten. Dit is niet de enige erkenning die ze kreeg. Ze werd al eerder uitgeroepen tot FIFA-speelster van het jaar en won ze ook de felbegeerde Gouden Bal.
Acht bedrijven en instellingen in de verzekeringssector tekenden onlangs een zogenaamde ‘werkcode’. Daarmee maken de partijen afspraken om de verschillen tussen flexwerkers en medewerkers in vaste dienst te verkleinen. Bijvoorbeeld door ook uitzendkrachten een dertiende maand te betalen, en door zzp’ers een salaris te geven dat hoog genoeg is om pensioen te sparen en zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Onder andere Achmea, ING en a.s.r. doen mee. De afspraken moeten binnen drie jaar zijn doorgevoerd in de cao’s.
De hoeveelheid gifresten op Europees groente en fruit is laag, dat lezen we in de Volkskrant. Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2017 en 2018 blijkt dat maar in heel weinig gevallen de toegestane hoeveelheid gifresten wordt overschreden. Landen buiten Europa doen het slechter: groente en fruit uit onder andere Turkije, Colombia en Suriname overtraden de richtlijnen van de Voedsel- en Warenautoriteit vaker. Volgens de website van de instantie wordt hier ook aan gewerkt: ze hanteren de laatste jaren een strenger importcontrole-regime, waardoor ook producten uit deze landen steeds vaker aan de eisen voldoen.
Goed nieuws voor wie lamlendig wordt van eindeloze vergaderingen. Techmiljardair Elon Musk heeft zijn tips voor efficiënt vergaderen uiteengezet in een e-mail, dat lezen we op de Amerikaanse site Inc. De eerste tip: vergader niet te vaak. Een open deur, maar toch gaat het in de praktijk vaak mis. Daarnaast is het zaak om niet te veel mensen uit te nodigen. Wie geen duidelijke bijdrage kan leveren, hoeft er niet bij te zijn. Ook wijst Musk op een bekende valkuil: als in een spoedvergadering een probleem wordt opgelost, wordt in vervolgbijeenkomsten nog altijd over dat probleem gepraat. Niet doen, zegt Musk. Blijf bij wat urgent is.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties