Positief nieuwsoverzicht: jongeren uit isolement, tolk gebarentaal en meer

The Optimist 4 sep 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Programma stopt delen van data

In Ierland, Zuid-Korea en Spanje wordt een programma geïntroduceerd dat controleert welke informatie Facebook verzamelt over ons browsegedrag. Met de tool kan het delen van die data worden uitgeschakeld. Het programma is een reactie van Facebook op alle schandalen van de afgelopen jaren.

Ticketmaster betaalt servicekosten terug

Ticketmaster betaalt voortaan de servicekosten terug voor een geannuleerd of verschoven evenement. Die kosten lopen uiteen van twee tot tien euro per kaartje. De Consumentenbond riep het platform al eerder op om dit te doen, want volgens de bond had Ticketmaster het recht niet de servicekosten te houden. De bond is blij met het besluit en roept andere ticketbureaus op hetzelfde te doen.

Onderwatersensor zonder batterijen

Wetenschappers aan het Massachussets Institute of Technology hebben een onderwatersensor ontwikkeld die werkt zonder batterijen. De sensor is gemaakt van een materiaal dat geluidsgolven omzet in stroom. Dit heet het piëzo-elektrisch effect. Doordat de sensor zelf energie opwekt, kan hij data doorgeven. Het nieuwe systeem is beter voor de oceaan, omdat batterijen zorgen voor vervuiling.

Maatjessysteem in Twente

Veel jongeren zijn vaak alleen en hebben behoefte aan een sociaal netwerk. De organisatie Humanitas in Twente helpt hen daarbij. Met hun maatjessysteem ‘Match’ halen begeleiders jongeren tussen de twaalf en vijfentwintig jaar uit hun isolement. De begeleiders zijn getrainde vrijwilligers, maatjes, die de jongeren een jaar lang helpen.

Tolk voor gebarentaal

Google heeft een technologie ontwikkeld waarbij de camera van een smartphone handgebaren herkent en vertaalt naar audio. Dit meldt de BBC. Het gaat om een algoritme dat meer dan dertigduizend handbewegingen kan herkennen. Daarbij is de handpalm de basis voor alle bewegingen.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie