Positief nieuwsoverzicht: groene oase in Dubai, het einde van microtargeting en meer

Roland Pluut 2 dec 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Groene oase in Dubai

Van de drukste weg in Dubai naar een groene oase. Daar gaat het zogenaamde X-Space project voor zorgen, volgens de architecten Mouaz Abouzaid en Diama Faraj. De Sheikh Zayed road is het kloppende hart van het verkeer in Dubai, maar er is weinig ruimte voor voetgangers. Bovendien komen er veel schadelijke stoffen vrij. Bij het voorgestelde project gaat het autoverkeer ondergronds rijden. Erboven komen twee verdiepingen. Op de eerste verdieping komen bomen, tuinen en vooral ook veel open ruimte. Op de tweede verdieping komen bijvoorbeeld cafés en sportscholen. Dit allemaal met het oog op voetgangers en fietsers. Met hun ontwerp wonnen de twee architecten de eerste prijs in de smart cities categorie bij het World Architecture Festival.

Tour moet klimaatneutraal

De Britse band Coldplay gaat touren op één voorwaarde: het moet klimaatneutraal. Vorige week vrijdag kwam hun nieuwe album Everyday Life uit. De band wil een positieve invloed hebben, vertelt leadzanger Chris Martin aan BBC. Totdat ze dat voor elkaar krijgen, is er van een tour voor dit album geen sprake. Vorige week zaterdag gaf de band wel een eenmalig concert in het Londense Natural History Museum. De opbrengst daarvan gaat naar goede doelen die zich inzetten voor het milieu.

Petitie van Tony’s Chocolonely

Tony’s Chocolonely vindt dat chocolademakers wettelijk verplicht moeten worden om verantwoordelijkheid te nemen in de productieketen. Dat maakte CEO Henk Jan Beltman zojuist bekend tijdens de publicatie van Tony’s JaarFAIRslag in de Westergasfabriek in Amsterdam. Met een internationale petitie wil het bedrijf een miljoen handtekeningen inzamelen. Dat moet Europese en Amerikaanse wetgevers doen inzien dat chocolademakers moeten werken aan een eerlijke keten.

Duurzame tape

Plakband en tape dragen bij aan de plastic soep in de oceaan. Het Duitse bedrijf Monta heeft een biologisch afbreekbare tape ontwikkeld die vanaf nu beschikbaar is op de Nederlandse markt. Het is de eerste tape in Europa die voldoet aan de strenge eisen op het gebied van composteerbaarheid, biologische afbreekbaarheid, eco-toxiciteit en materiaaleigenschappen. Voor ondernemers die veel pakketjes versturen of voor bijvoorbeeld bloemisten en tuinders die bloemen en tuinafval willen bundelen, is de tape een handige vinding.

Microtargeting aan banden

Google gaat strenger toezien op politieke adverteerders. Nu kunnen politieke partijen het internetgedrag van gebruikers nog analyseren, waardoor ze gericht kunnen adverteren naar aanleiding van bijvoorbeeld een recente zoekopdracht. Straks kunnen ze alleen nog ‘targeten’ op basis van leeftijd, geslacht en locatie. In het Verenigd Koninkrijk gingen de regels vorige week al in. Volgend jaar moet ook de rest van de wereld volgen.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie