Positief nieuwsoverzicht: Groei eurozone, hulp varkensboeren en meer

The Optimist 6 mei 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Dineren tegen klimaatverandering

Een aantal restaurants in Californië baart opzien met een nieuwe belastingvorm, zo meldt de website greenmatters.com. De restaurants berekenen klanten extra belasting voor het klimaat. Het is geen enorm bedrag dat wordt gevraagd: één procent van het totaalbedrag voldoet. Bovendien is het optioneel voor klanten om de belasting te betalen. Het geld dat op deze manier wordt verzameld, gaat naar boeren die willen investeren in duurzaamheid.

Nieuwe subsidieregeling voor varkensboeren

Er is een nieuwe subsidie voor varkensboeren. Niet om uit te breiden, maar om te stoppen. Zo’n 120 miljoen euro is beschikbaar gesteld om varkensboeren te helpen om af te bouwen of zelfs helemaal te stoppen. Boeren worden gestimuleerd om andere doeleinden voor hun boerderijen te vinden. De boeren zijn blij met de subsidie. ‘Het is geen envelop met een gouden randje, maar het zorgt er wel voor dat boeren fatsoenlijk kunnen stoppen’, aldus Linda Janssen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij, in een interview met dagblad Trouw.

Eurozone groeit

Er waren wat zorgen aan het eind van 2018 over de economische groei van de eurolanden. Het eerste kwartaal van 2019 heeft echter een groei van 0,4 procent laten zien, zo schrijft het dagblad Financieel Dagblad. De groei was boven de verwachting van experts. De details zijn nog niet allemaal bekend, maar de verwachting is dat de groei voornamelijk is veroorzaakt door een toename van consumptie in landen als Frankrijk en Spanje. Italië bracht goed nieuws met een groei van 0,2 procent en laat hiermee voorzichtige tekenen zien dat het uit de recessie klimt.

Vrije woensdagen voor fulltimers

Een bedrijf in Melbourne geeft zijn werknemers elke woensdag vrij, zo meldt de BBC. Het experiment is sinds afgelopen zomer aan de gang en laat veelbelovende resultaten zien. Het ziekteverzuim onder werknemers is gedaald en de tevredenheid van het personeel is gestegen. Dit is niet zo verwonderlijk, want het bedrijf betaalt werknemers gewoon voor een volle werkweek, vijf dagen dus.

Markt vleesvervangers groeit

ABN AMRO voorspelt dat in 2019 en 2020 de uitgaven voor vleesvervangers met tien procent stijgen, zo is te lezen op NU.nl. Volgens de bank stijgt de populariteit van vleesvervangers doordat er steeds meer innovatie plaatsvindt met smaak, structuur en ingrediënten. De afgelopen jaren groeide de markt voor vleesvervangers met een gemiddelde van vier procent. Door de intrede van grote spelers zal de groei versnellen, verwacht de bank.

Lees ook het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie