Positief nieuwsoverzicht: gratis kerstboom, eetbare koffiekopjes en meer

Roland Pluut 16 dec 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Goed doel

De Brit Mark Walton haalt op een slimme manier geld op voor een goed doel. Walton is eigenaar van de pub Queen Victoria Inn, die hij elk jaar omtovert tot zogenaamde Gingerbread Inn. Volgehangen met allerlei reusachtige, neppe, lekkernijen en zestigduizend lichtjes, wordt het een heus kerstfestijn. Over de jaren is zijn Inn een Mekka geworden voor kerstfans. Met donatiebussen haalt hij bij de bezoekers elk jaar geld op voor zieke kinderen. Vorig jaar was dat bijna zesduizend euro. Dit jaar legt hij de lat hoger: Walton hoopt zevenduizend euro in te zamelen.

Lief gezicht

Heb je je gezicht wel eens vergeleken met dat van een oermens? Dan zul je bij jezelf zachtere gelaatstrekken ontdekken, zoals een rondere schedel, een kleinere neus en grotere ogen. In de wetenschap werd al langer vermoed dat die milde gelaatstrekken zijn ontstaan om ons er liever uit te laten zien, zodat we ook aardiger tegen elkaar zijn. En voor het eerst lijkt daar nu ook tastbaar bewijs voor gevonden, dat lezen we in de Volkskrant. Een internationaal onderzoeksteam zegt namelijk een gen te hebben ontdekt dat ervoor zorgt dat onze gezichten er liever uitzien. Wij zijn dus een ‘puppyversie’ van de holbewoner, zoals de hond dat is van de wolf – zo schrijft de krant. Evolutiebioloog Rutger Vos noemt de ontdekking ‘ontzettend cool’ en ‘fascinerend’.

Anticonceptie

Kwetsbare vrouwen kunnen een gratis spiraaltje laten zetten na abortus, dat lezen we in het AD. Onder deze groep vallen onder anderen vrouwen met een lichte verstandelijke beperking en psychische problemen. Zij zouden niet altijd zelf in staat zijn om te zorgen voor langdurige anticonceptie. Minister van Volksgezondheid De Jonge wil met de regeling de drempel voor anticonceptie verlagen, zodat herhaaldelijke abortus wordt voorkomen. Vanaf volgend jaar januari gaat de nieuwe regeling van start.

Gratis kerstboom

Een meevallertje tijdens deze dure feestdagen: je kunt bij De Hoge Veluwe een gratis kerstboom ophalen. Er zit wel een addertje onder het gras: je moet hem zelf omzagen. De scharreldennen in het nationale park groeien namelijk veel te hard, door al de stikstof in de bodem wat een voedingsbron is voor de bomen. Hierdoor komen beschermde plant- en diersoorten in gevaar. Meer informatie vind je op de website van de Hoge Veluwe. En, heb je geen zaag, dan is dat geen probleem. Je kunt er ook eentje lenen bij het parkbeheer.

Eetbare koffiekopjes

Air New Zealand doet een test met eetbare koffiekopjes. Zij werken hiervoor samen met het Nieuw Zeelandse Twiice. De eetbare bekers kunnen de warmte van koffie aan zonder te smelten en smaken naar vanille. En zo heb je altijd een koekje bij de koffie. De luchtvaartmaatschappij gebruikte al afbreekbare bekertjes tijdens hun vluchten, maar ze willen hiermee nog een stap verder gaan. Volgens CNN zijn de reacties van de passagiers positief.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie