Positief nieuwsoverzicht: Duurzame koks, stressvrije kinderen en meer

The Optimist 5 jun 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Minder mensen in bijstand

Het aantal mensen in de bijstand neemt de laatste jaren steeds verder af. Deze positieve trend zet dit jaar door. In maart dit jaar ontvingen 430 duizend mensen een bijstandsuitkering. Dit is 25 duizend minder dan vorig jaar rond dezelfde tijd. De daling was het sterkst onder mensen onder de 27 jaar en bij mensen met een niet-westerse achtergrond, aldus nieuws.nl.

Duurzame koks

Deze week gaat een bijzondere lichting van 22 koks afstuderen, zo schrijft het AD. De koks die hun opleiding volgen aan horecascholen in Sneek en Den Bosch zijn onderwezen in de invloed van voeding op de gezondheid. Daarnaast hebben de koks geleerd rekening te houden met de ingrediënten en restjes creatief te gebruiken. De koks gebruiken relatief veel groenten en beduidend minder vlees en zout.

Stressvrije kinderen

Om mensen zo vroeg mogelijk te leren om gaan met stress, wordt er nu in Engeland Tai Chi gegeven op een basisschool, zo meldt de BBC. In het plaatsje Eaton krijgen basisschoolleerlingen wekelijks les in ademhalingsoefeningen, het verbeteren van de concentratie en ontspanningsopdrachten. De Tai Chi is ook onderdeel van de lessen zelf. Zo kan wiskunde worden onderbroken voor een oefening, om daarna met een frisse blik de les te kunnen vervolgen.

Plant van de toekomst

De website goodnewsnetwork.org schrijft over een bijzondere nieuwe kamerplant: de Hexa Plant. Deze plant kan uit zichzelf bewegen naar de plek die de plant het meest nodig heeft. De plant staat namelijk op een robot met zes pootjes. De robot meet wat de plant nodig heeft aan licht of juist schaduw en loopt naar de optimale plek voor de plant. De Hexa Plant is helaas op dit moment nog niet meer dan een prototype.

Meer circulaire kleding

Het aantal ondernemers dat duurzame en herbruikbare kleding produceert groeit langzaam in Nederland. Vier daarvan werken samen onder de noemer Dutch Circular Textile Valley, of DCTV. MVO Nederland ondersteunt dit initiatief. Het levert namelijk een bijdrage aan een circulaire toekomst voor de textielindustrie. DCTV stimuleert dat consumenten kleding meer gaan hergebruiken in plaats van dat men alleen maar steeds nieuwe kleding koopt.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie