Positief nieuwsoverzicht: duurzaam verschepen, koperen ziekenhuisbedden en meer

Roland Pluut 25 nov 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Schoon schip

Al meer dan tien jaar lang bewijst Arjen van der Veen samen met Jorne Langelaan en Andreas Lackner dat de vervuilende scheepsvaartindustrie een stuk schoner kan. Dit doen zij met het zeilschip Tres Hombres. Ze varen zonder ronkende dieselmotoren en alléén met de wind in de zeilen de Atlantische oceaan over om rum, koffie én cacao naar Den Helder te halen. Het doel van Tres Hombres is om de lokale productie te blijven stimuleren en deze zonder CO₂-uitstoot te vervoeren.

Holy Grail

Moet een leeg melkpak bij het oud-papier of bij het plastic? Het project Holy Grail wil dat dilemma voor je oplossen. Het project test verpakkingen die helemaal bedekt zijn met onzichtbare barcodes. Met een app op je telefoon kun je zien waar welke verpakking moet. Als je dan toch per ongeluk je flesje in de verkeerde bak gooit is dat geen probleem. In Duitsland wordt nu namelijk een machine getest die camera’s gebruikt om afval met de nieuwe barcodes te scannen en te scheiden. En dat gebeurt heel snel: de machine verwerkt drie meter afval per seconde. Het project is een samenwerking tussen 20 grote bedrijven waaronder Nestlé en PepsiCo.

Koperen ziekenhuisbedden

Positief nieuws voor ziekenhuizen en hun patiënten, en dan in het bijzonder voor de Intensive Care Units. Deze week verscheen er een onderzoeksrapport van de American Society for Microbiology. Daarin is te lezen dat ziekenhuisbedden die van koper zijn gemaakt, 95 procent minder bacteriën bevatten dan gewone bedden. Die lage hoeveelheid blijft ongeveer constant tijdens het verblijf van een patiënt in zo’n koperen bed. Alleen al in de Verenigde Staten overlijden jaarlijks bijna 100 duizend mensen aan infecties die ze in het ziekenhuis oplopen. Als bedden van koper massaal kunnen worden geplaatst in ziekenhuizen, gaat dat veel bijdragen aan het herstel van patiënten, redden van levens en verlagen van de ziekenhuiskosten.

Vrachtwagens met zonnepanelen

Startup IM Efficiency wil komend jaar de eerste Nederlandse vrachtwagens gaan uitrusten met zonnepanelen. De zonnepanelen kunnen een truck dan gemiddeld 2300 liter diesel besparen. Dit omdat de dynamo nu tijdens de rit geen stroom meer hoeft op te wekken voor de chauffeur of de koeling van de goederen. Opleggers zijn natuurlijk een ideale plek voor zonnepanelen. Zo rijdt een chauffeur straks met een mobiel zonnepark. IM Efficiency krijgt steun van de Europese Unie voor dit zonnige project.

Grizzlyberen beschermen

Onderzoekers van de universiteit van Alberta hebben in het Canadese Banff National Park een waarschuwingssysteem voor beren bedacht. Het systeem geeft licht- en geluidssignalen af. Hierdoor lopen beren eerder weg van de spoorlijn die door het park gaat, meldt de CBC. Zo’n systeem is dringend nodig; maar liefst 21 van de ongeveer zestig Grizzlyberen die zich in dit park bevinden, zijn de afgelopen jaren aangereden door een trein. Ook andere dieren snuffelen graag rond in de buurt van de treinrails, omdat er vaak eten te vinden is en de rails vormen een handige doorgang binnen het park. De beren smeren ‘m voortaan dus een paar seconden eerder, en dat kan hun leven redden.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie