Positief nieuwsoverzicht: diversiteit op tv, mobiele medische zorg en meer

Roland Pluut 13 dec 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Eikenprocessierups natuurlijk bestrijden

Meer gemeenten gaan natuurlijke methoden gebruiken om de eikenprocessierups te bestrijden. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder gemeenten. Afgelopen zomer was de overlast door de eikenprocessierups drie keer zo groot als in de jaren ervoor. Veel gemeenten bestreden de rupsen door ze op te zuigen en vervolgens te verbranden. Volgens deskundigen is het beter om de rups te bestrijden met natuurlijke vijanden, zoals mezen, vleermuizen en sluipwespen. Gemeenten gaan daarmee aan de slag door bijvoorbeeld nestkastjes op te hangen of bloemrijke bermen aan te planten om insecten te trekken. Ook gaan meer gemeenten biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Aandacht

Zestig procent van de Nederlanders eet met veel aandacht, dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum. Ruim duizend Nederlanders werden ondervraagd. 75 procent geeft aan de televisie uit te laten tijdens het eten, en maar liefst 96 procent zegt ook sociale media niet te checken. Ook geeft driekwart van de ondervraagden aan dat ze aan tafel zitten voor het avondmaal.

En gemiddeld wordt zo’n zes keer per week zelf gekookt. Voedselexpert Astrid Postma-Smeets vertelt aan RTL Nieuws dat het goed is om niet afgeleid te zijn tijdens het eten, dan is de kans dat je je overeet een stuk kleiner.

Diversiteit

De BBC belooft mensen met een beperking beter te gaan vertegenwoordigen. De omroep heeft een aantal nieuwe programma’s aangekondigd waarin mensen met een handicap centraal staan. Ook in bestaande shows en series moeten in de toekomst meer mensen met een beperking te zien zijn. Op die manier wil de BBC een ‘authentieker en meer onderscheidend’ beeld geven van die groep, zo schrijven ze. Ook achter de schermen belooft de omroep het een en ander te veranderen: binnen twee jaar moet 12 procent van de werknemers bestaan uit mensen met een beperking. Op dit moment is dat iets meer dan 10 procent.

Veilige post

Postbezorger DPD zet drones in om pakketjes te bezorgen in afgelegen bergdorpen in de Alpen. Dit schrijft The Guardian. Normaalgesproken moet een bestelbusje over nauwe en vaak besneeuwde bergweggetjes rijden om daar pakketten af te leveren. En dat is volgens DPD niet alleen tijdrovend, maar ook gevaarlijk. De drone vliegt in gemiddeld acht minuten heen en weer naar het dorp, een busje doet er gemiddeld een half uur over.

De drone bezorgt het pakket bij een speciaal afleverpunt, waar inwoners het kunnen ophalen. Eerder werden er in Zuid-Frankrijk ook al drones ingezet om post te bezorgen. Maar volgens het dagblad gebeurt dat nu voor het eerst in de bergen.

Rijdende medische zorg

De rijdende huisartsenpraktijk van de Nederlandse busbouwer VDL heeft de Duitse Mobiliteitsprijs 2019 gewonnen. De Medibus is gemaakt voor spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn die medische zorg voor ouderen op het platteland toegankelijker wil maken. Patiënten kunnen terecht in een bus die volledig is ingericht als artsenpraktijk, met onder meer een spreekkamer, behandelkamer, wachtruimte en laboratorium.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie