Roland Pluut
Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...
Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.
Mensen en hun huisdieren – vaak zijn het vrienden voor het leven. Maar voor ouderen of chronisch zieken kan het lastig zijn om voor hun dier te blijven zorgen. De Dierenbescherming heeft daar een oplossing voor bedacht: de dierenbuddy. Dit zijn vrijwilligers die deze mensen ondersteunen bij de verzorging van hun huisdier. Ze laten bijvoorbeeld de hond uit, verschonen de kattenbak of brengen de cavia naar de dierenarts. Met de hulp van een buddy kunnen eigenaren dus langer genieten van hun huisdieren. En dat is belangrijk: in Nederland blijven kwetsbare ouderen steeds langer zelfstandig wonen waardoor de zorg voor hun dieren in de knel kan komen. Juist die huisdieren hebben een positief effect op de gezondheid van mensen. Het project begon twaalf jaar geleden in Utrecht, inmiddels zijn er in tien gemeenten buddy’s actief. De Dierenbescherming wil volgend jaar het netwerk nog groter maken.
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat samen met politiebonden werken aan een oplossing voor agenten met een post-traumatische stressstoornis. Dat meldt RTL Nieuws. Tot voor kort ontkende de nationale politie dat er een probleem was, en werden financiële claims van getraumatiseerde agenten stelselmatig afgewezen. Met de beslissing van Grapperhaus lijkt het tij te keren. Het is nog niet zeker op welke manier de minister het probleem wil aanpakken. Wel benadrukt hij dat de oplossing snel en eenvoudig moet zijn, zodat er geen druk komt te liggen op agenten met PTSS. In januari gaan de gesprekken over de precieze uitvoering verder.
De European Space Agency heeft de ruimtesonde Cheops gelanceerd, die als eerste exoplaneten beter gaat bestuderen. Een exoplaneet is een verre wereld die draait om een andere ster dan onze zon.
Op het moment ligt de nadruk nog op het ontdekken van deze planeten, waardoor we van de meeste alleen maar weten dat ze bestaan. Cheops kan onder andere hun grootte bepalen en ontdekken of ze een atmosfeer hebben. Het gaat volgens de Volkskrant wel om een relatief kleine missie. De ESA zegt dat Cheops vooral zal bepalen welke exoplaneten interessant zijn voor verder onderzoek, en zo hopen ze de basis te leggen voor toekomstige en grotere missies.
De gemeente Amsterdam stopt met het beboeten van daklozen die op straat slapen. Dat lezen we in Het Parool. Alle voorzieningen voor dak- en thuislozen in de stad zijn propvol en er zijn geen alternatieve slaapplekken meer. Toch deelde de politie jarenlang boetes uit omdat deze moesten zorgen voor een afschrikkende werking. Maar van zo’n afschrik-mechanisme was al jarenlang geen sprake meer omdat dak- en thuislozen ze toch niet konden betalen. Er gold dan ook een afspraak dat de boetes niet werden geëind. Ze deelde ook boetes uit om het probleem van op straat slapende daklozen in beeld te krijgen. Maar dat kan volgens de gemeenteraad ook opgelost worden door de systemen van de GGD te raadplegen.
Omdat iedere patiënt en iedere tumor anders is, is kanker lastig te genezen. Twee Amerikaanse wetenschappers van Duke University hebben een techniek ontwikkeld waarmee ze mini-tumoren buiten het lichaam kunnen kweken. Daardoor kunnen artsen en farmaceuten op maat gemaakte behandelingen ontwikkelen die beter reageren op specifieke soorten kanker. De resultaten van de eerste tests zijn zo veelbelovend dat de twee een bedrijf hebben opgericht. Ze hebben ondertussen 3 miljoen dollar opgehaald om de methode verder te ontwikkelen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties