Positief nieuwsoverzicht: app voor borstkankerpatiënten, recyclen van batterijen en accu’s en meer

Roland Pluut 6 dec 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Walvissen tegen klimaatverandering

De walvis kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds, waar AD over schrijft. Walvissen slaan tijdens hun leven grote hoeveelheden CO₂ op in hun lichamen. Een grote walvis absorbeert zo’n 33 ton CO₂. Voor de beeldvorming: dat staat gelijk aan 115 keer heen en weer vliegen naar Parijs. Maar dat is niet het enige: de poep van de walvis is de perfecte voedingsstof voor FYTO-plankton. Dat plantje zorgt voor meer dan de helft van alle zuurstof in onze atmosfeer. Het beter beschermen van walvissen kan dus grote gevolgen hebben, volgens de onderzoekers. Ooit zwommen er vier à vijf miljoen walvissen rond in onze oceanen – nu zijn dat er nog maar 1,3 miljoen.

Recyclen van accu’s

Het van oorsprong Finse bedrijf uRecycle gaat een fabriek bouwen in Rotterdam voor het hergebruik en recyclen van batterijen en accu’s, dat schrijft de Volkskrant. Niet alleen elektrische auto’s zijn bezig met een opmars, ook steeds meer bussen en vrachtwagens rijden op een accu. Dat zorgt ervoor dat de markt voor het recyclen van die accu’s groeit. Het bedrijf kan op dit moment 80 procent van de grondstoffen in accu’s recyclen. Het gaat om kostbare metalen zoals lithium, kobalt en nikkel. In de toekomst moet 90 tot 95 procent van de metalen worden hergebruikt. Volgend voorjaar moet de fabriek in bedrijf zijn.

App voor borstkankerpatiënten

Een app voor mensen met borstkanker, daar schrijft de BBC over. In de applicatie staan oefeningen ter voorbereiding op bestraling. De app is bedacht door de Britse Karen Bonham, die zo’n behandeling onderging. Je moet op je rug liggen met je armen boven je hoofd. Dit is een houding die moeilijk of pijnlijk is voor patiënten die geopereerd zijn aan hun borst. Daarom kan het helpen om de juiste oefeningen te doen. Bonham kreeg wat papieren met instructies mee naar huis, maar dat kon beter vond ze. Samen met het Velindre Cancer Institute ontwikkelden zij een app met video’s van de juiste oefeningen en gesproken instructies. Dit moet patiënten meer grip geven op hun eigen situatie.

Miljoenen voor hypermodern distributiecentrum

Bijna drie jaar geleden tikte het bedrijf Picnic al honderd miljoen euro binnen om in heel Nederland boodschappen te bezorgen met elektrische karretjes. Dat was een ongekend hoog bedrag voor een Nederlands bedrijf, maar nu gaat het daar nog eens overheen. Picnic krijgt 250 miljoen euro voor de bouw van een hypermodern gerobotiseerd distributiecentrum in Utrecht. Het pand wordt 42 duizend vierkante meter groot en krijgt honderd volledig geautomatiseerde sorteer-, inpak- en distributiemachines. De supermarkt wil daarnaast met technologie en kunstmatige intelligentie het gebruik van verpakkingsmateriaal en voedselverspilling terugdringen.

Wet voor echtscheidingen

Voor mensen die vastzitten in een huwelijk wordt het makkelijker om te scheiden. De minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, diende een voorstel in bij de Tweede Kamer voor een aanpassing van de wet. Daardoor kan de rechter straks makkelijker in een procedure zowel een echtscheiding regelen als een religieus huwelijk ontbinden. In verschillende religieuze gemeenschappen komt het voor, dat mensen tegen hun wil in het huwelijk blijven. Momenteel is het al wel mogelijk om de partner te dwingen om mee te werken aan de ontbinding van een religieus huwelijk, maar daar is vaak een aparte gang naar de rechter voor nodig. De wetsaanpassing moet die drempel wegnemen. Volgens de minister moet iedereen de vrijheid hebben om te scheiden.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie