Positief nieuws overzicht: fruitleer, lab voor dure medicijnen en meer

The Optimist 21 jan 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, gaan we samenwerken met Sublime.

Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun goede nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Lab om dure medicijnen te maken

In Den Haag is afgelopen week een nieuw laboratorium geopend door minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport. In dit lab worden betaalbare varianten gemaakt van dure medicijnen. De farmaceutische industrie vraagt voor sommige medicijnen vaak torenhoge prijzen. Zo kost een middel tegen taaislijmziekte zo’n 170.000 euro per jaar. Apotheker Paul Lebbink wil zijn patiënten helpen, door hen een goedkopere variant van dit soort dure medicijnen aan te bieden.

Behang of tas gemaakt van appels

Vorige week was het de week van de circulaire economie. Een week met extra aandacht voor nieuwe manieren om te delen, repareren en hergebruiken. De Belgische VRT publiceerde een video over fruitleer. Studenten van het UC Leuven-Limburg maken hierin appelmoes. Ze smeerden het uit over een plaat en bakten er dunne vellen van. De hoop is dat fruitleer, van vergeten fruit (en groente), straks echt leer kan vervangen.

Meer alcoholvrije wijn

Alcoholvrij bier is in veel cafés en supermarkten al behoorlijk ingeburgerd. En ook alcoholvrije wijn is bezig met een opmars, stelt RTL Nieuws. Volgens een onderzoek van bureau Nielsen drinkt 37 procent van de wijndrinkers meer alcoholvrije wijn dan vorig jaar. Ook supermarkten zien een trend. Vooral wijnen met minder alcohol en alcoholvrije bubbels doen het goed.

Tuinieren op de maan

Even groeiden er katoenstekjes op de achterkant van de maan. Het ging om een Chinees experiment. Begin dit jaar wist China met een ruimtevaartuig op de achterkant van de maan te landen. Aan boord onder andere katoenzaden, die in een afgesloten ruimte in de maanlander zaten. En daar bleken ze dus korte tijd te kunnen groeien. Een veelbelovende ontwikkeling, vinden experts. In de toekomst kunnen astronauten misschien hun eigen eten verbouwen op de maan. Dan hoeven ze niet terug naar de aarde om hun voorraad aan te vullen.

Rekenmodel voor hergebruik

Het is een van de belangrijkste milieudoelstellingen van het kabinet: de Nederlandse economie moet volledig circulair worden. Hergebruik, recycling en ook het anders gebruiken van materialen en producten bespaart kosten en voorkomt afval. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat die besparing maximaal is? Daar wil TNO bij helpen. Het onderzoeksinstituut komt met een nieuw rekenmodel, dat laat zien hoe restafval uit de bouw het best kan worden hergebruikt. Een oude binnenwand kun je bijvoorbeeld beter opnieuw gebruiken in de kantoortuin, dan dat je er houtsnippers van maakt.

Een ander praktijkvoorbeeld is het circulaire viaduct dat is geopend in Kampen op de eerste dag van de week van de circulaire economie. Het dek van het viaduct bestaat uit veertig betonnen elementen die gedemonteerd, verplaatst en op een andere locatie herbouwd kunnen worden.

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.

Reacties

Geef een reactie