MonDaily: Kinderen van Rotterdam

The Optimist 2 okt 2023 Samenleving

Stichting NIVOZ is naar Rotterdam verhuisd, in bijzonder naar het Dokhuis, een karakteristiek pand op Zuid aan de kop van Charlois. Deze week staat de deur daar wagenwijd open. De opening wordt gevierd met de NIVOZ/Dokhuis-ontmoetingsweek. In deze week zal er ook een gloednieuwe expositie  worden tentoongesteld. De portretserie “Kinderen van Rotterdam” is een samenwerking met fotograaf Iris van ’t Riet.

NIVOZ is een stichting die zich inzet voor het pedagogische aspect binnen het onderwijs. Volgens de stichting ontwikkelt ieder mens zich zijn hele leven. Kinderen zitten volgens NIVOZ in een belangrijke fase van hun ontwikkeling. De stichting wil daarom leraren en andere betrokkenen op scholen helpen om hun zogeheten “pedagogisch tact” verder te ontwikkelen. Volgens NIVOZ zijn bewustzijn en sensitiviteit belangrijke aspecten voor het onderwijspersoneel.

Rob van der Poel, die het woord voert namens Dokhuis en NIVOZ, is enthousiast over de portretserie. Hij vindt het belangrijk dat kinderen worden gehoord als het gaat om het creëren van een visie binnen het onderwijs. ‘Met deze portretserie geven we kinderen en jongeren een stem. Ze laten zien wat ze nodig hebben, wat ze missen of juist wat ze belangrijk vinden.’

Volgens Rob is de relatie met het kind de basis voor goed onderwijs. Daarvoor moeten leraren zichzelf ook kennen en bewustzijn creëren over wie zij zijn. NIVOZ denkt dat die twee elkaar op een mooie manier kunnen aanvullen. ‘Met deze portretserie hopen we die boodschap over te brengen.’

Iris van ‘t Riet die de jongeren fotografeerde is erg blij met het resultaat. Ze was al eerder bezig met de serie “Kinderen van het onderwijs”, naar aanleiding daarvan kwam ze in contact met NIVOZ. ‘Het is heel bijzonder om deze jongeren te fotograferen, het heeft iets heel kwetsbaars.’ Iris vertelt dat de jongeren haar veel hebben verteld. ‘Het is echt ontzettend belangrijk om naar die verhalen te luisteren. De verhalen van deze jongeren zijn echt ontzettend inspirerend.’ Volgens Iris lopen veel jongeren binnen het huidige onderwijs tegen obstakels aan. Zo ook haar dochter. ‘Zij wordt nu goed begeleid en heeft haar draai kunnen vinden, dat gun ik iedere jongere.’ Met deze portretserie hoopt Iris dan ook bij te dragen aan die verandering binnen het onderwijs.

Ben je nieuwsgierig naar de portretserie? Bezoek deze week de ontmoetingsweek van NIVOZ en luister naar de podcast die gemaakt is over de acht jongeren. De expositie blijft nog tot medio november hangen.

 

Geschreven door Job Koskamp

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie