MonDaily: de kunst van nuchter leven

The Optimist 25 sep 2023 Gezondheid

Petra Moes (55) merkte toen ze 35 werd dat ze meer dronk dan haar lief was. Voor haar was het destijds ook een beetje de norm, maar lange tijd dacht ze al ‘eigenlijk moet ik hier iets mee’. Uiteindelijk stopte ze met alcohol drinken op haar 35ste. Nu heeft ze het boek ‘De kunst van nuchter leven’ geschreven en heeft ze een gelijknamige podcast.

Later deze week zal er een interview met Petra online komen waar we het met haar hebben over de vraag wanneer je eigenlijk verslaafd bent. Vandaag hebben we het over de bijzondere rol die alcohol inneemt in onze maatschappij.

Bij veel verslavingen is er sprake van een diepere achterliggende reden. Nu is dit ook absoluut vaak het geval bij een alcoholverslaving, maar alcohol heeft daarnaast een bijzondere reputatie die ook voor problemen kan zorgen. ‘Alcohol is bij uitstek het middel dat je gebruikt als je je niet goed voelt. Dat hoeft helemaal niet iets groots te zijn, denk bijvoorbeeld aan een stressvolle dag op werk, je komt thuis en neemt een wijntje. We gebruiken alcohol ook als we een gevoel hebben dat we willen vasthouden of versterken. Op feestjes bijvoorbeeld, als het heel gezellig is, wordt er vaak meer alcohol gedronken.’

Het af en toe alcohol drinken kan volgens Petra snel omslaan naar een afhankelijkheid van alcohol. Dat maakt een alcoholverslaving anders dan veel andere verslavingen. Petra vindt dat alcohol ook behoorlijk in onze maatschappij is verweven. ‘Dat maakt het voor mensen vaak ook lastig om te veranderen. Als je niet drinkt krijg je toch vaak te horen dat je ongezellig bent.’ Petra denkt dat het belangrijk is dat men zich hiervan bewust is, alleen zo breng je een positieve verandering op gang.

In haar podcast neemt ze ons mee in haar zoektocht. Elke aflevering zoekt ze naar kunst (beeldend, geschreven of in de natuur) die wellicht kan helpen om bij jezelf te blijven. Ze hoopt dat mensen andere manieren ontdekken om met de dingen om te gaan die ze lastig vinden. Ben je nieuwsgierig geworden naar de podcast van Petra? Zoek dan naar de podcast: “De kunst van nuchter leven” op onze site Luisterkast.nl

 

Geschreven door Job Koskamp

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie