Plastic soep zeilexpeditie voor onderzoek met Hanna Verboom

The Optimist 7 aug 2018 Natuur & Milieu

Een team met wetenschappers, filmmakers, enthousiaste deelnemers en impactmakers zijn begin augustus op ‘plastic soep zeilexpeditie’ vertrokken naar Denemarken. Een van hen is sociaal betrokken ondernemer, actrice en filmmaker Hanna Verboom. Ze is verbaasd dat we niet doorhebben wat de effecten zijn van de plastic vervuiling. Tijdens de expeditie hoopt het team de gevolgen in kaart te kunnen brengen.

Hanna Verboom was eerder betrokken bij de #stopmetplastic campagne van National Geographic. Ze maakte daarvoor een interviewserie. ´De gesprekken rondom plastic vervuiling maakten veel indruk op mij. We zijn verslaafd aan wegwerp plastic en we hebben vaak niet door wat het effect hiervan is. Er is veel onderzoek nodig zodat we de gevolgen voor mens en milieu goed in kaart kunnen brengen.’ Expedities als deze spelen daar volgens Verboom een belangrijke rol in. Het team vertrok 1 augustus vanuit Rotterdam en blijft 22 dagen weg. De zeiltocht is een samenwerking met het Deense Plastic Change. Het is de vijfde expeditie van de onlangs twee jaar oud geworden stichting.

Meten vervuiling

Met een speciaal visnet wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de hoeveelheid plastic in de Noordzee. De data hiervan worden gedeeld met verschillende internationale organisaties, waaronder het Amerikaanse 5 Gyres Instituut, die plasticvervuiling in zeeën en oceanen wereldwijd in kaart brengt. Onderweg gaat het team op bezoek bij wetenschappers van de Universiteit van Roskilde, GEOMAR in Kiel en het NIOZ op Texel.

Daarnaast participeren ze in een citizen science project van de Universiteit Leiden. Wetenschapscoördinator van de expeditie, Dr. Nanne van Hoytema, zegt: ‘We hopen een waardevolle bijdrage te leveren aan de wetenschap. Tegelijkertijd houd ik mijn hart vast. Tijdens een eerdere expeditie werd voor de kust van Normandië een hoeveelheid zichtbare plastic deeltjes gevonden, dat gelijk stond aan 130.199 stukjes per vierkante kilometer oppervlaktewater!’

Naast wetenschappelijk onderzoek doen, is de expeditie vooral een middel om bewustwording te creëren. Niet alleen onder de deelnemers, maar ook onder het bredere publiek, bij bedrijven en beleidsmakers. Onderweg worden verschillende evenementen georganiseerd, waaronder publieke lezingen, beach clean-ups en een publieks- en netwerkbijeenkomst bij de VN.

Het team, de geplande en gevaren route, de weersomstandigheden en de onderzoeksresultaten zijn met een speciaal systeem live te volgen via de website. In september vaart de stichting een weekend-expeditie op de Waddenzee. Liefhebbers zijn welkom om aan te haken. Ga hiervoor naar www.bytheoceanweunite.org

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie