Plastic Pact NL: een stap in de goede richting

The Optimist 27 feb 2019 Natuur & Milieu

Vorige week presenteerde Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterbeheer, het Plastic Pact NL. Bijna tachtig plastic producenten en plastic toepassende bedrijven hebben het akkoord ondertekend om het gebruik van plastic te reduceren en meer recyclebaar plastic te produceren. Naast grote bedrijven als Unilever, Heineken en Campina hebben ook milieuorganisaties als stichting Natuur & Milieu en Plastic Whale het plan ondertekend.

Nut van plastic

Het pact is een stap van de overheid om het plastic probleem aan te pakken. De genoemde stappen in het plan gaan verder dan de EU-norm. In 2025 moeten alle eenmalig te gebruiken plastics honderd procent recyclebaar zijn, zo luidt de doelstelling van Plastic Pact NL. Het gebruik van plastic door bedrijven wordt met twintig procent verminderd ten opzichte van 2017.

Er is ook kritiek op het plan. Greenpeace en Plastic Soup Foundation vinden de plannen veel te mager en willen strengere maatregelen. De zienswijze van veel milieuorganisaties is dat het consumentengedrag moet veranderen, bijvoorbeeld meer recyclen. Een alternatief hiervoor is het stimuleren van bedrijven meer onderzoek te doen naar milieuvriendelijke materialen die hetzelfde nut hebben als plastic.

Bioplastic

Bioplastic dat op de composthoop kan, is een van de antwoorden van de wetenschap op het plastic probleem. De universiteit van Wageningen onderzoekt zogenoemde ‘biobased performance materials’. Andere initiatieven zijn de composteerbare plastics van PaperFoam of PHA-plastics die zijn gemaakt uit vele soorten grondstoffen: suikers, zetmeel, vetzuren en afvalstromen. Hoewel het gebruik ervan nog in de kinderschoenen staat – slechts één procent van het weggegooide plastic is bioplastic – is de infrastructuur er al op aangepast. Afvalbedrijven zijn goed in staat deze bioplastics te sorteren en recyclen.

Hoewel er nog twijfel bestaat over of bioplastic in de praktijk goed gescheiden zal worden, zijn wetenschappers hoopvol dat het een goede oplossing is voor het huidige plastic probleem. De Europese Commissie is wetten aan het ontwerpen die het gebruik en productie van plastic aan banden moet leggen. Daarnaast zal de commissie een standaard maken met strenge voorwaarden waar bio-afbreekbare plastics aan moeten voldoen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met