Plastic flesjes omzetten in vanillearoma

The Optimist 12 jul 2021 Natuur & Milieu

Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld waarbij gemanipuleerde bacteriën gedegradeerde plastic flesjes omzetten in vanilline, de belangrijkste verbinding van vanillesmaak.

Al jarenlang zijn onderzoekers bezig om een manier te vinden om plastic afval gemakkelijk af te breken. Bacteriën blijken hier een belangrijke rol bij te kunnen spelen. Wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh hebben hierop voortgebouwd en aangetoond dat een gemanipuleerde vorm van E. coli-bacteriën gebruikt kan worden om plastic flesjes om te zetten in vanilline.

Het onderzoeksteam richtte zich op polyethyleentereftalaat (PET) waarbij het afvalproduct tereftaalzuur (TA) heet. Dit plastic gebruikt men voor verpakkingen van onder andere voedsel, shampoos en dranken. Samen vormt dit jaarlijks 50 biljoen kilogram afval.

De wetenschappers ontwikkelden een techniek die een gemanipuleerde vorm van E. coli- bacteriën gebruikt. Wanneer men deze bacteriën toevoegt aan aangetaste PET-plastic flessen, kan 79 procent van de TA worden omgezet in vanilline.

Vanilline is het belangrijkste chemische bestanddeel van vanillebonen. Het dient behalve als voedingsingrediënt ook als grondstof voor cosmetica en schoonmaakproducten. Als de wetenschappers aantoonbaar maken hoe zij hun techniek kunnen opschalen, kan er per jaar biljoenen kilogram afval worden hergebruikt.

Het onderzoek is baanbrekend doordat het niet alleen probeert om plastic snel af te breken, maar ook poogt om er iets nuttigs van te maken. De resultaten van het onderzoek hebben grote implicaties voor de duurzaamheid van plastic en demonstreren de kracht van synthetische biologie om grote problemen aan te pakken. Lees in deze daily hoe plasticafval op een andere manier gebruikt wordt als nuttige grondstof.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Green Chemistry.

Bron: Universiteit van Edinburgh

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie