Plannen voor oliewinning in Australische zee ingetrokken

The Optimist 26 feb 2020 Natuur & Milieu

Oliegigant Equinor heeft controversiële plannen, om in een Australisch natuurgebied naar olie te boren, laten vallen. Mensen die het milieu een warm hart toedragen beschouwen het als een enorme opsteker.

Het Noorse bedrijf kreeg in december goedkeuring om verkennende activiteiten te starten in de zee voor de kust van Zuid-Australië. Maar dinsdag maakte het bekend dat het plan ‘niet commercieel concurrerend’ genoeg was in vergelijking met andere locaties. De Australische regering betreurt deze beslissing.

Van de Great Australian Bight, het gebied waar het hier om gaat, wordt gezegd dat het een van de meest ongerepte mariene omgevingen ter wereld is. Ondanks maatschappelijke protesten die al tientallen jaren spelen, zag de Australische regering het winnen van olie als mogelijke optie. Duizenden mensen protesteerden het afgelopen jaar in zowel Australië als Noorwegen, terwijl activistische aandeelhouders het project ook bij het bestuur van het bedrijf ter discussie hadden gesteld. Equinor is nu het zoveelste olie- en gasbedrijf dat sinds 2016 plannen voor boren in het gebied heeft laten varen. Hiermee volgen ze het voorbeeld van concurrenten als BP, Chevron en Karoon Energy.

Het besluit is verwelkomd door activisten en partijen die hebben betoogd dat olie- en gaswinning de natuur en het klimaat zouden bedreigen in dit specifieke gebied. The Great Australian Bight is een grote open baai, ongeveer in het midden van de uitgestrekte zuidelijke rand van het continent. Walvissen komen er om te bevallen, en het is een toevluchtsoord voor zeeleeuwen, dolfijnen en pinguïns. Verwacht werd dat Equinor later dit jaar zou gaan werken aan een exploratieput, ongeveer 400 km (248 mijl) op zee, op een diepte van ongeveer 3 km. Tegenstanders vreesden de kans op een ecologische ramp en aantasting van het gebied. De Australische regering heeft oliewinning nog niet volledig afgeschreven, maar dat scenario is voorlopig van de baan.

Bron: BBC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie