Plan op tafel om aarde niet uit te putten

The Optimist 6 mei 2019 Natuur & Milieu

Een van de voorwaarden van duurzame landbouw is een goed onderhouden landbouwbodem. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil dat alle landbouwbodems in 2030 duurzaam beheerd worden. In een brief aan de Tweede Kamer kondigde de minister het nieuwe plan aan.

Dit Nationaal Programma Landbouwbodems is tot stand gekomen na onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Om voldoende voedsel te blijven produceren en de aarde niet uit te putten wijzen wetenschappers erop dat anders geconsumeerd en geproduceerd moet worden. De onderzoekers van de universiteit zien kringlooplandbouw als de toekomst voor de agrarische sector in Nederland.

Kringloop

Kringlooplandbouw houdt in dat agrarische biomassa en de daarin opgeslagen voedingsstoffen in het voedselsysteem blijven. Door minder grondstoffen en biomassa te verspillen, is er minder invoer nodig van voedingstoffen. De beschikbaarheid van circulaire grondstoffen bepaalt daarmee de productiecapaciteit en de mogelijkheden voor consumptie die daaruit voortvloeien.

Voorwaarde transitie

Op de site van de Rijksoverheid legt Schouten uit dat het kabinet de eerste stappen naar kringlooplandbouw wil zetten. ‘Een gezonde bodem is een schatkamer voor onze landbouw en is goed voor de hele samenleving. Een gezonde bodem heeft invloed op de kwaliteit van ons eten, ons water en onze lucht. Door goed te zorgen voor de bodem dragen we bovendien bij aan het behoud van biodiversiteit en hoeven we minder gewasbeschermingsmiddelen en mest te gebruiken. Dit bodemprogramma is een voorwaarde voor de transitie naar kringlooplandbouw.’

Alle neuzen dezelfde kant op

Minister Schouten heeft al toezeggingen van boerenorganisaties om mee te doen. In de zomer zal een bodemtop plaatsvinden, waar wetenschappers, onderwijs en overheden ervaringen uitwisselen. De komende jaren wordt de bodemtop ingezet om de voortgang te bespreken en afspraken te maken voor duurzaam bodembeheer.

De voortgang van de bodems wordt gemeten met een meetinstrument dat inzicht geeft hoe het met de bodem gesteld is. Het meetinstrument is nog in ontwikkeling, maar zal landelijk worden gebruikt zodat boeren op dezelfde manier de kwaliteit van hun bodem meten.

Bron: Rijksoverheid
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Plan op tafel om aarde niet uit te putten”

  1. beste redactie,
    waar zou ik de bron van deze informatie kunnen vinden, zodat ik kan doorlezen, wat men werkelijk wil

    Het ziet er uit als een goed begin. Ik hoop tenminste, dat men bedoelt goede compost te gaan maken.
    Wat wordt bedoeld met ‘goede bodem’? Gaat het alleen om de stoffen of ook om het bodemleven? Juist de wormen en micro-organismen etc. maken de bodem tot goede bodem, een levende bodem. Composteren helpt enorm. Veel minder of helemaal niet meer spuiten en geen kunstmest helpt nog meer. Ook kunstmest doodt het bodemleven door overvoeding, opjagen en vergiftigen!

  2. Ik hoop van ganser harte dat het gaat werken want het is al vijf over twaalf en nog steeds wordt er landbouwgiften gespoten wanneer is het genoeg NU

Geef een reactie