Petitie #StopGazprom tegen spekken Russische oorlogskas

The Optimist 28 feb 2022 Samenleving

In Nederland nemen in totaal 120 gemeenten gas af van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Hiermee wordt indirect de oorlogskas van Rusland gespekt. Onder anderen Marjan Minnesma, directeur Urgenda, startte de petitie #StopGazprom om dit te stoppen.

De website van de petitie meldt: ‘Jaarlijks vloeien miljoenen euro’s publiek geld via Nederlandse gemeenten naar de Russische staat: in totaal 120 gemeenten nemen gas af van Gazprom. Nu de spanningen in Oost-Europa door de Russische inval een toppunt bereiken en de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen, is het tijd dat politieke partijen zich hiertegen verzetten: #StopGazprom, wissel van gasleverancier.’

Over Gazprom

Als gasbedrijf dat in handen is van de Russische staat, is Gazprom goed voor 5 procent van het bbp. Dit staat gelijk aan 75 miljard dollar, dat door Rusland gebruikt kan worden om de oorlog te financieren.
Daarnaast staat Gazprom bekend om corruptie, lekkende pijpleidingen en het boren naar olie en gas op de Noordpool.

Nederlandse energieleveranciers

Naast Minnesma werd de petitie mede gestart door Michel Scholte (oprichter True Price), Werner Schouten (voorzitter 2100) en Hajar Yagkoubi en Mert Kumru (voormalig VN Jongerenvertegenwoordigers Mensenrechten & Veiligheid). In een opiniestuk in de Volkskrant schrijven zij dat het contract met het Russische gasbedrijf ten koste gaat van duurzame energieleveranciers van Nederlandse bodem. Bedrijven als Greenchoice en Pure Energie zouden gepasseerd zijn ten gunste van de Russische concurrent.

De petitie

Met het tekenen van de petitie #StopGazprom wordt geëist dat alle 120 gemeenten hun contract opzeggen met Gazprom. Van Nederlandse waterschappen die een contract hebben met het bedrijf wordt hetzelfde geëist.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie