Papieren centrifuge kan ziektes helpen ontdekken in ontwikkelingslanden

The Optimist 16 jan 2017 Gezondheid

Het testen voor ziektes in ontwikkelingslanden zou wel eens een stuk makkelijker en goedkoper kunnen worden dankzij een nieuwe uitvinding, genaamd de ‘paperfuge’.

Met een stukje papier, wat garen en plastic creëerde Manu Prakash, assistent professor in biotechniek aan de Stanford Universiteit, een simpele centrifuge. Deze kan op hoge snelheid draaien zodat de bestanddeeltjes van een vloeistof worden gescheiden op dichtheid. Wanneer er wordt getest op malaria of hiv wordt bloed gebruikt. Tijdens laboratoriumonderzoek kon de papieren centrifuge al binnen 15 minuten malariaparasieten vinden. Het apparaatje kost maar 20 cent en zou vele levens kunnen redden in ontwikkelingslanden.

Prakash vertelt dat hij werd geïnspireerd door een speelgoed dat draait als je aan een touwtje trekt. Tijdens het inspecteren van dit speelgoed ontdekte hij dat de schijf in het midden draait op een snelheid van 10.000 tot 15.000 omwentelingen per minuut. Daarna ontwierp hij een prototype en bevestigde hieraan een klein flesje bloed. Nadat deze in staat was om de verschillende bestanddeeltjes van het bloed te scheiden, gingen hij en zijn team aan de slag om dit prototype verder te ontwikkelen.

Er moet nog verder onderzoek worden gedaan om zeker te weten dat dit apparaat werkt zoals het bedoeld is. Op dit moment wordt de ‘paperfuge’ prototype gebruikt in Madagascar.

Bron: Engadget
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie