Overgangscertificaat stimuleert boeren om over te stappen op biologische landbouw

The Optimist 25 jan 2017 Gezondheid

Wanneer boeren besluiten om van traditionele landbouw over te stappen op biologische landbouw brengt dat doorgaans uitdagingen met zich mee.

De omschakeling kost veel geld en duurt lang, omdat het niet mogelijk is om een certificaat te krijgen voordat er minstens drie jaar lang gewassen zijn geteeld zonder het gebruik van landbouwchemicaliën en pesticiden. In de tussentijd zijn de gewassen niet officieel biologische en kunnen de boeren geen premie verdienen op hun producten. Dat blijkt een van de grootste obstakels die boeren tegenkomen als ze de omschakeling tot biologisch willen maken.

Om deze overstap makkelijker te maken, heeft het Amerikaans ministerie van Landbouw een nieuw overheidsprogramma opgesteld. Na het eerste jaar van biologische landbouw kan een boer zich laten certificeren als zijnde in overgang tot organisch. De tweede- en derdejaars boerderijen kunnen een overgangslabel hanteren op hun voedsel – en kunnen dat label aangrijpen om meer te vragen voor hun producten. Op deze manier hebben de boeren al profijt van hun overstap voordat ze volledig gecertificeerd zijn.

Het nieuwe label zou de boeren moeten helpen om door de financiële problemen heen te komen die het drie jaar lange proces met zich meebrengt.

Bron: Fastcoexist
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie