Over vijf jaar heeft de blockchain de wereld compleet veranderd

The Optimist 8 jun 2018 Economie

John McAfee, beroemd geworden met zijn anti-virussoftware, denkt dat we de wereld over vijf jaar niet meer terug zullen herkennen. Hij gelooft dat cryptocurrency én de blockchain het leven zullen ontwortelen. Hoe de wortels daarna teruggroeien? Wie zal het weten?

Wat is blockchain?

Een blockchain is, kortweg, een manier om op een veilige manier transacties en identiteiten te verifiëren door op meerdere plekken een klein stukje van het verificatieproces op te slaan en uit te voeren. Daardoor kan je nagaan met wie je zaken doet en ook de herkomst van wat je uitwisselt controleren. Of dat nou bitcoins, sojabonen of spijkerbroeken zijn. McAfee heeft de afgelopen jaren meer dan 15 cryptocurrencybedrijven geadviseerd en gelooft in de toekomst van deze nieuwe soort bedrijven.

Cryptocurrency: geen hype

In een interview met entrepreneur.com noemt McAfee de vele successen die er tot nu toe al behaald zijn door de blockchain. Over vijf jaar, denkt hij, is er niets meer dat niet via de blockchain verkrijgbaar is. Op de vraag of cryptocurrency en blockchain niet gewoon een tijdelijke hype zijn, is zijn antwoord duidelijk: nee. ‘Dat dacht men ook van het internet. Tegenwoordig is het ondenkbaar dat een bedrijf geen website heeft. Dat gaat ook gelden voor cryptocurrency. Maar cryptocurrency en blockchain gaan de bedrijven niet alleen verbeteren, het gaat ze transformeren.’ McAfee stelt dat we niet langer kunnen beginnen met een plan. ‘Je gaat maken wat er uit het proces komt. Je kunt niet zeggen dat je bijvoorbeeld een nieuwe carburator wilt maken. Wat er uit het proces komt, is afhankelijk van de mensen die er aan meedoen. Je brengt een boel slimme mensen bijeen en je begint. Je weet niet of daar een nieuwe auto, raket of een paar schoenen uit komt. Je moet bereid zijn te maken wat er uit de synergie vloeit. Als je dat niet kunt accepteren – dat je niet langer de baas bent in het bedrijfsleven – dan zal je niet slagen in de cryptocurrency/blockchain wereld.’

De waarde van het idee

De waarde van het idee is volgens McAfee nul geworden. ‘Iedereen heeft honderd keer per dag een idee, het gaat om de implementatie, de organisatie en het werk in de richting van dat idee. En zelfs dan eindig je soms met iets dat niet eens lijkt op wat je ooit bedoelde.’ Hij vervolgt: ‘De mensen die begrijpen dat er niet langer een baas is, geen centrale autoriteit of centraal ontwerp, dat zijn de mensen die straks honderden miljoenen gaan verdienen. Alle anderen zullen falen. Als je denkt dat je een bedrijf kunt beginnen en mensen kunt vertellen wat ze moeten doen, kun je beter niet eens beginnen. Niemand werkt voor mij. Niemand werkt voor wie dan ook. Zo zit de wereld niet meer in elkaar. De regels komen voort uit het proces. De ouderwetse machtsstructuren worden verspreid over de wereld. Ook ik heb de meeste van mijn werknemers nog nooit ontmoet. Je moet alles vergeten wat je weet over bedrijfsvoering, geldtransacties en marketing. Alles verandert en er is geen centrale controle meer.’

Hoe blockchain de wereld verandert

McAfee meent dat bijna niemand een bedrijf begint omdat hij een idee heeft. Meestal gaat het juist om het feit dat hij/zij een slimme, interessante groep mensen kent en bij elkaar wil brengen. Het is juist die slimme groep mensen die gezamenlijk het beste proces kunnen benoemen. In een voorbeeld spreekt hij van een club mensen die begonnen met het ontwerpen van een raket. In het proces focussen ze zich vervolgens op de raketmotor en daarna op het brandstofsysteem van die motor. Midden in dat proces realiseren ze zich dat de uitdaging niet het brandstofsysteem is, maar de brandstof zelf. Terwijl ze zich richten op de brandstof, blijkt het meer om het raffinageproces te gaan. Deze mensen zijn van het bouwen van een raket naar olieraffinage gegaan. In McAfee’s bedrijf gaat het net zo. Binnenkort gaat het in alle bedrijven zo. Een eindproduct bestaat niet meer.

McAfee denkt dat cryptocurrency de wereld over vijf jaar heeft overgenomen. Hij meent dat koopkracht er dan ook heel anders uit gaat zien. Zo denkt hij dat er geen banken meer zullen bestaan. Alle overheden zullen moeten bedenken hoe ze hun land gaan onderhouden als er geen inkomensbelasting meer kan worden geheven. Ze zullen het geld namelijk niet kunnen innen, want ze weten niet waar het geld is, wie het heeft en waar het naar toe wordt overgemaakt. ‘Het verbaast me dat mensen banken tolereren. Je rijdt er naar toe, staat in de rij en hebt een ander nodig om iets met je eigen geld te doen. Realiseren mensen zich wel dat ik dat met cryptocurrency allemaal binnen dertig seconden vanuit m’n bed kan doen?’

Blockchain verandert maatschappij

Ook de maatschappij zal ingrijpend veranderen. Volgens McAfee zal er bijvoorbeeld geen pensioen meer bestaan. ‘De grens tussen werk- en privéleven is voor mijzelf al verdwenen. Als je in de blockchain leeft, zijn die twee hetzelfde. Pensioen is een begrip dat niets betekent. In de blockchain betekent het dat ik geen synergie meer voel met een groep mensen omdat die in hun proces werken aan geld verdienen. Dus ga ik naar een andere blockchain waar ze in een proces rond golfen zitten. En morgen ga ik naar het proces rond zeilen, en de dag daarna naar wandelen. Dat kan je pensionering noemen, maar in feite verandert er niets. Alleen de procesgroep waar jij verkiest aan deel te nemen verandert.

In de blockchain gebeurt alles tegelijkertijd. Het gaat niet langer om het idee, maar om onze bereidheid om het idee te laten varen ten gunste van het proces. Het hier en nu verandert continue. Je bent niet langer een telecombedrijf of een oliebedrijf. Het bedrijf verandert continue, er is alleen maar een voortdurend heden. Geen verleden, geen toekomst. Terwijl het nu zich ontwikkelt, passen we ons er op aan.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Over vijf jaar heeft de blockchain de wereld compleet veranderd”

Geef een reactie