Ouderen en jongeren speeddaten met elkaar

The Optimist 15 mrt 2022 Samenleving

Volgende week organiseert Oma’s Soep een evenement voor jongeren en ouderen waarbij zij met elkaar kunnen speeddaten. De stichting verzorgt soepen en maaltijden voor de deelnemers, en spoort hen aan om sociaal contact tussen generaties te verbeteren door in gesprek te gaan.

Door de coronamaatregelen is in de samenleving het algehele gevoel van eenzaamheid gestegen. De Gezondheidsraad concludeerde vorige maand nog dat vooral ouderen, zorgpersoneel, jongeren en kwetsbare groepen meer last kregen van mentale klachten en eenzaamheid. Zo voelt de helft van de Nederlandse ouderen (1,4 miljoen mensen) zich regelmatig eenzaam.

Ontmoetingen tussen jong en oud

In coronatijd zijn talloze initiatieven opgezet om mensen bij elkaar te brengen. Maar nu de meeste restricties weer zijn opgeheven, helpt stichting Oma’s Soep ouderen door hen in contact te brengen met jongeren. Op 21 maart 2022 organiseert Oma’s’ soep speeddates, waarbij ouderen gekoppeld worden aan jongeren en BN’ers die meedoen met het evenement.

Max Kranendijk, oprichter van Oma’s Soep, vertelt erover: ‘Na een lange tijd van op afstand leven, mogen we eindelijk weer samenkomen. Met dit evenement willen we heel Nederland laten zien hoe leuk het is om tijd door te brengen met ouderen. Door het leeftijdsverschil komen deze generaties namelijk niet dagelijks met elkaar in aanraking, terwijl er juist hele mooie vriendschappen kunnen ontstaan.’

Oma’s Soep zet zich al langer in om eenzaamheid te bestrijden. Zo vinden elke week kookdagen plaats waarbij jonge vrijwilligers samen met ouderen maaltijden koken. Ook is er sinds corona een wekelijkse ‘Soep-aan-huisdag’, waarbij kwetsbare ouderen de gelegenheid krijgen om met buurtbewoners kennis te maken middels een praatje.

Aanschuiven?

De speeddates vinden plaats op 21 maart, vanaf 13:00 uur, in Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Als je mee wilt doen, kun je aanschuiven om ook met eenzame ouderen in contact te komen. Bezoek de website van Oma’s Soep voor meer informatie over projecten die eenzaamheid tegen gaan.

Bron: Oma's soep
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie