Oranjevrouwen krijgen evenveel betaald als mannen

The Optimist 28 jun 2022 Economie

Vanaf 1 juli krijgen de Oranjevrouwen evenveel geld uitbetaald voor commerciële activiteiten als mannen. Dat is volgens de KNVB een ‘historische stap’.

Gelijkgetrokken met de mannen

De KNVB gaat de voetbalsters van Oranje op dezelfde manier belonen als het mannenteam. Met de nieuwe overeenkomst, die per 1 juli ingaat, trekt de KNVB de premies van de Oranjevrouwen gelijk met de mannen. Denk hierbij aan premies voor het gebruik van de naam- en portretrechten en voor hun deelname aan commercials. Over de hoogte van de bedragen doet de KNVB geen mededelingen.

Nederlandse voetballandschap

Nederland werd vijf jaar geleden voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen, waarna in 2019 de WK-finale gehaald werd. ‘De Oranje Leeuwinnen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetballandschap’, zei directeur Jan Dirk van der Zee bij de bekendmaking van deze overeenkomst. Vrouwenvoetbal is al jaren de snelst groeiende sport in Nederland. Doordat vrouwenvoetbal steeds populairder wordt, worden speelsters steeds waardevoller voor clubs.

Internationaal

Met het gelijktrekken van deze commerciële vergoedingen volgt de KNVB het voorbeeld van voetbalbonden uit de Verenigde Staten en Spanje. Deze maakten eerder dit jaar bekend financieel geen onderscheid meer te maken tussen mannen en vrouwen. In Engeland, Noorwegen en Brazilië was dat al langer het geval.

In 2020 nam de KNVB maatregelen tegen racisme in voetbal. Lees hierover meer in deze daily.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie