Kabinet en KNVB nemen maatregelen tegen racisme in voetbal

The Optimist 7 feb 2020 Samenleving

Het kabinet en de KNVB hebben besloten om maatregelen te nemen tegen het racisme in het voetbal. Er worden onder andere meer en betere camera’s opgehangen in voetbalstadions en er komt een speciale voetbalapp. Met deze app kunnen supporters anoniem een melding maken als er een incident plaatsvindt op de tribune.

Daarnaast wordt er vermoedelijk gewerkt aan een effectieve meldplicht voor voetbalsupporters met een stadionverbod en persoonsgerichte aanpak van daders. Daarbij wordt hun leven buiten het stadion onderzocht. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar of ze schulden hebben of een verslaving.

Niet nieuw

Veel van bovenstaande maatregelen zijn eigenlijk niet nieuw. De voetbalapp die er nu aan komt is een uitgebreidere versie van een app die een paar jaar geleden is ontwikkeld. Met de eerdere app konden supporters digitaal hun locatie aan de politie doorgeven. Ook de meldplicht bij een stadionverbod en persoonsgerichte aanpak van daders zijn geen nieuwe maatregelen. Meldplicht bij een stadionverbod is allang wettelijk verplicht. Persoonsgerichte aanpak van daders wordt pas in een paar steden gedaan.

Probleem

Ministeries en KNVB lieten eind november al weten dat ze graag binnen twee maanden een concreet plan wilden opstellen voor verandering. Dat is nu dus gelukt. Het besef dat racisme in het voetbal op meer plekken speelt dan alleen de tribunes van FC Den Bosch, komt hard aan. ‘Er is echt wel een probleem’, zegt een woordvoerder van minister Bruno Bruins tegen AD. ‘En nu is het momentum daar om het samen aan te pakken. We concentreren ons op het voetbal. Daar is racisme het meest zichtbaar, de sport is ook echt een afspiegeling van de samenleving. In andere sporten komt het niet zo aan de oppervlakte.’

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie