Oproep: Warme trui aan, kachel uit

The Optimist 11 feb 2019 Natuur & Milieu

De Nationale Warmetruiendag komt er weer aan: 15 februari is het zover. Klimaatverbond Nederland wil met deze dag bewustwording creëren voor energieverspilling. De laatste jaren staan ons steeds meer middelen ter beschikking om energieverspilling tegen te gaan. Denk aan verschillende soorten isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Maar er zijn andere eenvoudige manieren om energieverspilling tegen te gaan. Door de kachel een graad lager te zetten bespaar je al zes procent energie en dus zes procent uitstoot van CO2. Landelijk zou zich dat vertalen naar een besparing van maar liefst 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2.

Een warm gevoel

De grote kracht van deze actie? De saamhorigheid die het creëert. Klimaatverbond Nederland benadrukt dat deze dag alleen kan slagen als we het samen doen. Dus zelfs als de kachel een graadje lager staat, krijg je nog een warm gevoel van binnen van saamhorigheid. Vorig jaar deden al tweehonderdduizend mensen mee aan de actie en het was een groot succes.

Acties

Behalve thuis de kachel lager zetten, zijn er nog vele andere mogelijkheden om mee te doen. Door het hele land heen worden acties opgezet door particulieren. Denk bijvoorbeeld aan spontaan opgerichte breiclubjes, langere wandelingen met de hond of kerken die een extra kopje koffie schenken na de dienst om mensen de kans te geven wat langer van huis te kunnen zijn. Een aantal kledingwinkels en webwinkels doet ook een duit in het zakje door eenmalige korting aan te bieden op warme kleding en dekens als op 15 februari wordt besteld.

Doe mee

Genoeg redenen dus om mee te doen en het klimaat een handje te helpen. Kijk op de website warmetruiendag.nl voor meer informatie en leuke acties en trek op 15 februari een lekkere warme trui aan. Wil je meer informatie over energiebesparende maatregelen voor je huis? Kijk dan op milieucentraal.nl of energiebesparendoejenu.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie