Op Vlieland krijg je een tuintje bij je tent

The Optimist 8 jul 2020 Natuur & Milieu

Op Vlieland wordt geen landbouw bedreven, maar daar komt op kleine schaal verandering in. Creatief duizendpoot PJ Roggeband bedacht De Uitleentuin, draagbare tuintjes die je mee kunt nemen naar je eigen kampeerplek, zodat je naast je tent voortaan een (eetbaar)tuintje hebt.

De uitleentuintjes worden vanaf 1 juli 2020 uitgeleend aan de gasten van het Vlielandse Kampeerterrein Stortemelk. Daar heb je als campinggast voortaan een smakelijk tuintje bij je tent; van champagneblad tot meloensalie, van ijskruid tot zeebanaan, alles is eetbaar. De Uitleentuin is bedoeld om na gebruik terug te zetten voor een volgende gast van de camping.

Eten van afval

Bedenker van de tuintjes Roggeband is ontwikkelaar van prikkelende concepten rondom de rol van groen in de openbare ruimte. Inspiratie voor De Uitleentuin vond hij in de compostmachine van Lab Vlieland. Deze machine staat opgesteld achter het restaurant van De Bolder, waar afval van camping- en festivalgasten al jaren tot hoogwaardige compost wordt verwerkt. Door dit Vlielandse compost als voeding voor de Uitleentuinen te gebruiken, laat Roggeband zien dat je kunt eten van je afval.

Into The Great Wide Open

Hoewel de zomer van 2020 voor veel organisaties uit de cultuursector zo goed als stilligt, zorgden de tuintjes ook nog eens voor bedrijvigheid op het eiland. De mobiele moestuintjes werden namelijk in elkaar gezet door de bouwploeg van het Vlielandse festival Into The Great Wide Open, die deze zomer zonder festivals door moet zien te komen, samen met leerlingen van de Vlielandse school De Jutter en de vaste gasten van Kampeerterrein Stortemelk.

Bron: Intro The Great Wide Open
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie