Op een kruispunt beland? Misschien is het tijd voor wu-wei

The Optimist 12 sep 2018 Zingeving

De controle laten varen. Dat is eigenlijk wat wordt bedoeld met de Chinese denkwijze wu-wei. We schreven al eerder over deze filosofische term naar aanleiding van het boek Proberen niet te proberen van de hoogleraar Aziatische Wetenschappen Edward Slingerland. De visie is onverminderd populair. We zetten nog even uiteen hoe je het toe kan passen in het dagelijks leven.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Ineens als een bezetene op zoek moeten naar een nieuwe baan, omdat je zojuist ontslagen bent. Of het hopeloos altijd maar beter proberen te doen, om je baas te pleasen. Of misschien sloof jij je uit op social media, zodat je vrienden en familie denken dat je cool bent? Maar niemand ziet de echte jou. Dan is het tijd om of wu-wei (spreek uit: oe-wee) toe te passen. Maar hoe doe je dat?

Vroege denkers als Confucius, Mencius, Laozi en Zhuangzi zien wu-wei voor een deel als leidraad. De letterlijk vertaling van het begrip wu-wei 無為 is daarbij ‘niet proberen’ of ‘niet doen’. Hoe meer je wilt vasthouden, hoe meer grip je verliest, wordt gesteld. Dus om spontaner en ongedwongener in het leven te staan, kun je beter niet je best doen. Eigenlijk betekent dit ook scheppen in periodes van rust. Ingevingen komen toch ook vaak pas als je even aan het ontspannen bent of zelfs als je slaapt?

Kruispunt

‘Wu-wei gaat over volledig aanwezig zijn en opgaan in wat je ook aan het doen bent, of met wie je ook bent. Met dat idee realiseren we ons sneller wanneer we iets forceren, of wanneer we iets te ver doorvoeren’, zei Slingerland reeds in 2014. Volgens de Chinese wijsgeren helpt het dus, je meer open te stellen voor wat mogelijk is en moeten we erop vertrouwen dat het allemaal wel goed komt. Dat we die nieuwe baan heus wel vinden in een iets rustiger tempo. Het lijkt erop dat het gewoon even tijd is om na te denken. Want wat willen we nu eigenlijk? Je staat niet voor niks op een kruispunt in je leven. Dus, go with the flow, zoals ook wel eens wordt gezegd en neem het vooral jezelf niet kwalijk dat het anders liep dan gedacht.

Lees het volledige interview met Edward Slingerland ‘De paradox van wu-wei’ gratis als abonnee of voor twee credits. Als je een gratis account aanmaakt, krijg je de eerste vijf credits van ons.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie