Op doktersadvies het bos in gestuurd

The Optimist 23 feb 2022 Gezondheid

Sinds afgelopen week kunnen dokters in Canada hun patiënten voorschrijven om de natuur in te trekken. Patiënten met zo’n voorschrift komen in aanmerking voor een abonnement op een natuurpark. Hierdoor kunnen zij profiteren van de helende kracht van de natuur.

Het initiatief komt voort uit een samenwerking tussen Canadese dokters en de BC Parks foundation die de nationale parken in Canada beheert. Met de organisatie PaRx (A prescription for nature) maken zij mogelijk dat dokters kosteloos een abonnement kunnen afsluiten voor hun patiënten. De website van de organisatie noemt een aantal voordelen van natuurbezoek: vijftien minuten of meer in de natuur doorbrengen, stabiliseert het hartritme en laat het stressniveau dalen, en ook tegen chronische ziektes helpt het om regelmatig de natuur in te gaan; het vermindert de kans op astma, diabetes en hartziektes.

Mountainbiken of wandelen

Iedereen kan baat hebben bij het bezoeken van het bos of het maken van een strandwandeling. Catharina de Pater, onderzoeker spiritualiteit en bosbeheer aan Wageningen University & Research, benadrukt dat natuurervaringen heel verschillend kunnen zijn. ‘Veel mensen zeggen dat ze door de rust en de stilte van de natuur weer in balans komen. Anderen hebben baat bij meer sportieve activiteiten, bijvoorbeeld mountainbiken. Dit kan zorgen voor een geluksgevoel of een gevoel van rust.’

Twintig minuten

PaRx geeft op zijn website tips hoe je het beste gebruik kunt maken van de voordelen van de natuur. Zo blijkt uit onderzoek dat het helende effect van de natuur het beste werkt wanneer je twee uur per week, en minstens twintig minuten per keer erop uitgaat. Verder kan het helpen om in te plannen wanneer je het bos intrekt, en is het goed om vrienden of familie mee te nemen.

Meer weten over de invloed van de natuur op onze gezondheid? In de nieuwste editie van The Optimist lees je alles over natuurherstel: wij helpen de natuur en de natuur helpt ons. Je koopt het magazine vanaf vrijdag 25 februari in de webshop of bij de boekhandel.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie