Onverwacht herstel waargenomen in koraalrif

The Optimist 31 mrt 2021 Natuur & Milieu

Vier jaar geleden verwoestte de enorme cycloon Winston een groot deel van de koraalriffen rondom het eiland Fiji. Lang dacht men dat het rif nooit meer zou herstellen, maar niets blijkt minder waar.

Uit een recente duikersexpeditie van de Wildlife Conservation Society (WCS) is gebleken dat er wel degelijk veranderingen optreden in het koraalrif. Het koraal blijkt zich zelfs in uitzonderlijke snelheid te vermenigvuldigen. ‘We zagen enorme riffen bedekt met takken van koraal, allemaal ongeveer even groot en rond de vier jaar oud’, aldus expeditieleider Dr. Sangeeta Mangubhai. ‘Deze nieuwe koralen bedekken lege oppervlakten en voorzien vissen van een nieuwe leefomgeving.’

Lokale vishandel

De ontwikkelingen zijn cruciaal voor de Fijische natuur en de leefstijl van de inwoners. Lokale visserijen vormen een groot deel van de traditionele werkgelegenheid. Inwoners komen massaal bij elkaar voor de vishandel die voor de meeste mensen de enige bron is van zowel voedsel als inkomsten. Ook voor hen is het goed nieuws dat het rif zichzelf herstelt, want zonder een gezond koraalrif hebben veel inwoners onvoldoende geld en eten.

Groeiproces

Bij elkaar opgeteld gaat het om ongeveer 200 vierkante kilometer rif, verspreid rondom het eiland. ‘In een periode van de geschiedenis, waar elke dag slecht nieuws in de krant te zien is, is dit een verhaal met goed nieuws. Onze riffen laten zien dat ze sterker zijn dan Winston’, aldus WCS directeur dr. Stacy Jupiter.

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie