Ontdek Wales en vier de tweehonderdste verjaardag van de fiets

The Optimist 3 jul 2017 Samenleving

Nog geen vakantieplannen? Overweeg dan eens een fietstocht door het mystieke Wales te maken. Niet alleen om op een milieuvriendelijke manier door het landschap te toeren, maar ook om de tweehonderdste verjaardag van de fiets extra luister bij te zetten.

Twee eeuwen geleden verscheen in Duitsland het eerste rijwiel in het straatbeeld, de loopfiets. Uitvinder was de Duitse baron Drais zu Sauerbronner. Al snel werd de loopfiets een succes, maar de hype was van korte duur. De fiets begon aan een opmars toen de Franse wagensmid Michaux in 1862 een loopfiets moest repareren en pedalen aan het voorwiel monteerde. Daarmee was hij de eerste die er patent op aanvroeg en de fiets in serie ging maken.

Deze fiets, met een stalen frame en houten wielen, werd al snel populair. Rond 1868 werden er zelfs al wielerwedstrijden georganiseerd. Nadeel was dat de fietsen loodzwaar waren door hun houten karrenwielen met daaromheen een ijzeren hoepel. Pas toen de Fransman Eugène Meyer in 1869 wielen maakte met spaken van ijzerdraad werd het fietsen comfortabel. Nu is het nauwelijks voor te stellen, maar in die tijd bestond er nog geen geschikte fietsketting. Rond het begin van de twintigste eeuw kreeg de fiets zijn huidige vorm toen Michelin, Dunlop en Pirelli de luchtband ontwikkelden.

Vooral in Engeland was destijds de fiets een populair vervoermiddel. Een goede reden dus om de tweehonderdste verjaardag van het rijwiel te vieren met een toertocht door het Engelse landschap. Bijvoorbeeld in Zuid-Wales. Tijdens een 118 mijl (189 kilometer) lange tocht ontdek je al fietsend de magie van de ruige landschappen en de pittoreske steden en dorpen.

Bezoek bijvoorbeeld het graf van de legendarische koning Arthur en het mystieke Normandische Kidwelly Castle. Of verken de geboorteplaats van dichter Dylan Thomas en bezoek Annwn, de poort van wat wordt genoemd de Keltische Onderwereld. De route is geschikt voor minder ervaren rijders, maar biedt ook voldoende uitdaging voor geoefende fietsers.

Bron: South West Wales legends
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.