Online pesten aanpakken met WhatsApp

The Optimist 3 okt 2017 Samenleving

Helaas komt pesten nog steeds veel voor, zowel onder kinderen als onder volwassenen. Online pesten komt ook steeds vaker voor, hier worden bijvoorbeeld roddels of foto’s verspreidt. Dit pesten moet aangepakt worden. Stichting Kikid zette zich samen met KRO-NCRV hiervoor in op een wel hele interactieve, hippe manier.

Negen procent van de jongeren van 15 tot 18 jaar wordt nog steeds online gepest. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Voor degene die gepest worden, is het vaak lastig om hier zelf iets tegen te doen. Stichting Kikid en KRO-NCRV kwamen daarom met het initiatief om een spel te maken: Wij zijn LIT. Dit spel is een interactief spel dat omstanders aanspoort om in te grijpen wanneer er sprake is van online pesten. Het is namelijk gebleken dat je je beter op de omstanders van het pesten kan richten dan op de pesters zelf.

Pesten is niet oké

Veel jongeren vinden pesten niet oké, maar er iets van zeggen is vaak best lastig. Door dit spel leren jongeren om er wel iets van te durven zeggen. Het spel kan gespeeld worden via de berichtendienst WhatsApp. Hier staat het fictieve gesprek tussen de andere berichten op hun telefoon. De jongeren kunnen reageren op het fictieve gesprek en beïnvloeden hierdoor de verhaallijn van het spel. Er worden namelijk vragen gesteld over wat de jongere zou doen, zou de jongere het bijvoorbeeld tegen de mentor zeggen? Door deze verhaallijn wordt het duidelijk hoe je samen kan werken en samen invloed kunt uitoefenen op een situatie.

Online pesten onder jongeren terugdringen

Naast het spel is er ook lesmateriaal ontwikkeld. Zowel het spel als het lesmateriaal heeft als doel om omstanders te activeren en het online pesten onder jongeren terug te dringen. De app is een groot succes onder jongeren. Het is zelfs zo’n groot succes dat het op dit moment helaas niet mogelijk is om je aan te melden. Wel kan er nog lesmateriaal worden aangevraagd via de website van Stichting Kikid.

Bron: Media Wijzer
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.