Ongeboren baby krijgt hartoperatie in de baarmoeder

The Optimist 28 jul 2017 Gezondheid

Wat doe je als arts als je weet dat een ongeboren kind een ernstig hartprobleem heeft en dat er te weinig tijd is om de benodigde operatie na de geboorte uit te voeren? Dan besluit je de baby te opereren terwijl hij nog in moeders buik zit.

‘Het is het meest geweldige geluid dat ik ooit heb gehoord’, zegt moeder Kristine Barry over het geluid dat haar pasgeboren baby Sebastian maakte direct na de geboorte. ‘Ze hebben ons altijd voorbereid op de komst van een blauwe baby. Hij zou blauw en stil zijn vanwege het gebrek aan zuurstof.’ Maar toen Sebastian in mei in het ziekenhuis Mount Sinai in Toronto ter wereld kwam, was hij gezond roze en luidkeels.

Het zou een heel andere en traumatische geboorte zijn geweest als Sebastian vijf dagen eerder geen chirurgische ingreep aan zijn hart had ondergaan. Bij een controle tijdens de zwangerschap werd bij Sebastian een ernstige hartafwijking geconstateerd. De twee hoofdaders van het hart bleken omgedraaid en aangezien de binnenwanden van zijn hart waren afgesloten, kon er geen bloed tussen de hartkamers stromen om zuurstof op te halen.

‘We hadden een baby met de twee zijden van de bloedsomloop die niet communiceerden. Er was geen opening tussen de bovenkamers en de onderste kamers en de vaten kwamen van de verkeerde kant af,’ zegt dr. Greg Ryan, hoofd van de foetus Geneeskunde programma in het ziekenhuis van Mount Sinai.
‘Dus we moesten een toegang creëren zodat het bloed zich kon vermengen’. Als de operatie niet in de baarmoeder was gedaan, was er grote kans geweest op zuurstofgebrek direct na de geboorte, met alle complicaties van dien. Daarom werd besloten tot de bijzondere operatie, en met succes.

Bron: CBC News
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.