Onderzoekers maken milieuvriendelijk alternatief voor strooizout

The Optimist 20 feb 2023 Natuur & Milieu

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit van Denver werken aan een milieuvriendelijk alternatief voor strooizout. Het middel moet werken op basis van anti-vriestechnieken uit de natuur.

Zodra de temperatuur onder nul zakt, rukken strooiwagens massaal uit om de wegen met zout te prepareren. Dit ‘zout’ is een chemische verbinding van verschillende stoffen die het vriespunt van water omlaag brengt waardoor de weg minder glad wordt. Strooizout is kostbaar en slecht voor het milieu. Wetenschappers proberen hier verandering in te brengen door af te kijken van de natuur.

Nadelen van strooizout

Strooizout verhelpt de gladheid op de weg als het vriest, waardoor er minder ongelukken gebeuren. Helaas zijn er echter ook veel nadelen aan verbonden. Strooizout verkort de levensduur van auto’s omdat het roestproces versneld wordt. Ook het wegdek raakt eerder beschadigd: de stoffen in strooizout tasten beton en staal aan.

De natuur ondervindt eveneens negatieve gevolgen van strooizout. Het zout komt namelijk in het grondwater terecht en dit veroorzaakt een zogeheten fysiologische droogte. Bomen langs de kant van de weg kunnen dan minder goed water opnemen via hun wortels. Beekjes en rivieren voeren stoffen uit het strooizout af die het zuurstofgehalte in het water uit balans brengen, wat slecht is voor de vissen. Daar komt bij dat strooizout in het water de groei van gevaarlijke bacteriën en algen bevordert, waardoor het ecosysteem uit balans raakt.

De oplossing

De universiteit van Denver werkt aan een oplossing voor deze problemen in de vorm van milieuvriendelijk strooizout. Voor inspiratie keken ze naar de natuur. Bepaalde vissen en insecten maken namelijk zelf een eiwit aan dat het vriespunt van water een paar graden naar beneden kan brengen. Deze eiwitten breken te snel af om op het wegdek te strooien, maar ze zijn een goed begin.

De eiwitten zijn een soort lange ketens van schakels. Eén van deze schakels kan zich aan watermoleculen binden waardoor er geen ijs kan vormen.

Precies deze schakel proberen de onderzoekers na te maken met behulp van PVA. Dit is een simpele, niet-giftige stof die lijkt op de schakels in anti-vrieseiwitten. PVA vergaat niet te snel en is chemisch geschikt voor sprays om grote oppervlakten te beslaan. Momenteel werken de onderzoekers aan het perfectioneren van dit middel zodat we de gladheid milieuvriendelijker kunnen bestrijden.

Bron: Good Good Good
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie