Onderzoek toont aan: wie geeft, ontvangt geluk terug

The Optimist 23 aug 2017 Samenleving

Het is een interessante test: geef aan vijftig mensen iedere week een geldbedrag. De ene helft mag het geld houden en gebruiken voor zichzelf, de andere helft moet het geld weggeven aan anderen. De Universiteit van Zürich besloot dit experiment daadwerkelijk uit te voeren en wat blijkt: de gevers kwamen gelukkiger uit de test dan de personen die het geld voor zichzelf hadden gebruikt. De onderzoekers hebben hiermee een verband ontdekt tussen vrijgevigheid en geluk.

De resultaten van de ondervraging van de testpersonen werd gestaafd door het neurologisch onderzoek dat zij ondergingen. De onderzoekers konden hun bevindingen terugzien in de activiteit in bepaalde delen van de hersens die worden geassocieerd met geluksgevoelens.

Het onderzoek liet verder zien dat alleen al de belofte om iets aan een ander te geven al een positief effect heeft op het gevoel, in tegenstelling tot het voornemen om jezelf te verwennen met iets dat geld kost. Ook de grootte van het gegeven bedrag maakt niet veel uit. Kleine bedragen geven draagt al bij aan een goed gevoel. Dit wil zeggen dat het dus niet veel hoeft te kosten om door middel van geven gelukkiger te worden.

Bron: EurekAlert
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.