Onderzoek: paddo’s veilig voor behandeling mentale problemen

The Optimist 14 jan 2022 Gezondheid

Het zou zomaar kunnen dat paddo’s over een tijdje worden voorgeschreven bij mentale problemen. Nieuw onderzoek wijst namelijk uit dat de werkzame stoffen in de paddenstoelen helpen bij bepaalde geestelijke klachten, zonder bijwerkingen.

Recent onderzoek van het King’s College in Londen wijst uit dat de stof psilocybine, aanwezig in paddo’s, veilig als medicijn kan worden toegediend. Zowel op de korte termijn als de lange termijn heeft de stof geen bijwerkingen bij gezonde mensen.

Behandeling mentale problemen

De psychedelische drug psilocybine kan worden ingezet voor het verlichten van psychische aandoeningen als PTSS en depressie. Hoewel de paddenstoel al eerder als veelbelovende behandeling werd geprezen, werden er tot nu toe nog geen proeven bij mensen uitgevoerd. Het Britse onderzoek is de eerste in zijn soort die dit grondig onderzocht.

Psilocybinetherapie

Tijdens het onderzoek kregen zestig patiënten een dosis van 10 of 25 milligram psilocybine toegediend in een gecontroleerde laboratoriumomgeving. Deze mensen werden allemaal één-op-één ondersteund door psychotherapeuten en gedurende twaalf weken nauwlettend in de gaten gehouden. Ze werden tijdens de behandeling beoordeeld op aanhoudende aandacht, geheugen, planning en hun vermogen om emoties te verwerken. 29 deelnemers kregen een placebo en vormden de controlegroep.

Hoofdauteur van de studie, dr. James Rucker, noemt de studie een belangrijke eerste stap voor verder onderzoek naar de drug. Hij vertelt: ‘Als we nadenken over hoe (goedgekeurde) psilocybinetherapie een rol kan spelen in de toekomst, is het belangrijk om aan te tonen dat het haalbaar en veilig is om het aan meer dan één persoon tegelijk te geven. Zodat we kunnen nadenken over hoe we de behandeling kunnen opschalen.’

Veelbelovend

Dr. Rucker noemt de therapie veelbelovend voor mensen die kampen met ernstige psychische problemen, zoals therapieresistentie depressie en PTSS. ‘De huidige behandelingsopties voor deze aandoeningen zijn voor veel mensen (gedeeltelijk) ineffectief.’

De studie is gepubliceerd in The Journal of Psychopharmacology. De onderzoekers hebben inmiddels fase twee van de studie afgerond, en hebben fase drie gepland staan voor het derde kwartaal van 2022.

Bron: Good news network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie