Onderzoek: biologische landbouw is de oplossing

The Optimist 30 sep 2019 Samenleving

Op 25 september 2019 was het precies vier jaar geleden dat de Verenigde Naties (VN) opriep een eind te maken aan armoede en uitbuiting. Om een waardig bestaan te creëren voor iedereen, binnen de grenzen die planeet en ecosysteem ons stellen.

Deze oproep kwam in de vorm van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). De doelen vormen een duurzame horizon voor de mensheid in 2030. De VN stelt dat voedsel en landbouw hierin een centrale rol spelen.

Nu, inmiddels vier jaar later, komt het Nederlandse bedrijf Eosta in samenwerking met TU Twente met onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat biologische landbouw onderdeel is van de oplossing en belangrijk is voor de realisatie van acht SDG’s van de VN. De resultaten werden op 25 september 2019 gelanceerd in het rapport SDG’s and Organic Agriculture.

Vaart maken

De realisatie van de duurzaamheidsdoelen gaat tot nu toe te langzaam, stelt Volkert Engelsman, directeur van Eosta: ‘We zitten middenin een acute klimaatcrisis, gezondheidscrisis en biodiversiteitscrisis, dus we moeten vaart maken. Daarom hebben we door mensen van de TU Twente laten bekijken hoe we dat proces vanuit de biologische landbouw kunnen versnellen. Omdat de vraag ook bleek te leven in andere landen, hebben we er een internationaal project van gemaakt. Uit het rapport blijkt zonneklaar dat bio onderdeel is van de oplossing. De biologische sector in heel Europa gaat nu met het rapport aan de slag om zich vanaf 2020 te profileren als gangmaker in de realisatie van de SDG’s. Andere continenten zullen volgen.’

Engelsman overhandigde een voorpublicatie van het rapport aan Klaas Knot, directeur van de Nederlandsche Bank, en Willem Lageweg, Kwartiermaker van de Transitiecoalitie Voedsel.

Acht SDG’s

Het rapport SDG’s and Organic Agriculture is gebaseerd op onafhankelijk literatuuronderzoek. Het laat zien dat biologische landbouw een belangrijke bijdrage levert aan zeker acht van de in totaal zeventien SDG’s. De acht behandelde SDG’s zijn: Geen honger (SDG 2), Goede gezondheid en welzijn (SDG 3), Schoon water en sanitair (SDG 6), Waardig werk en economische groei (SDG 8), Verantwoordelijke consumptie en productie (SDG 12), Klimaatactie (13), Leven in het water (SDG 14) en Leven op het land (SDG 15).

De onderzoeksresultaten worden onderbouwd met verwijzingen naar zo’n vijftig wetenschappelijke publicaties en gezaghebbende onafhankelijke rapporten van de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. Wetenschappelijke argumenten werden onder meer gevonden voor de impact op biodiversiteit, klimaat en gezondheid, met name in lage inkomenslanden. Ook is er veel bewijs dat blootstelling aan pesticiden in ontwikkelingslanden jaarlijks miljoenen mensen ziek maakt. Bovendien legt biologische landbouw meer koolstof vast in de bodem en produceert het minder van het zeer schadelijke lachgas. Daarnaast is biologische landbouw klimaatadaptief.

Met het rapport biedt Eosta een groeiende coalitie van inmiddels 15 biologische koepelorganisaties de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met SDG’s. Hiertoe zullen zij het rapport vertalen naar hun eigen landstaal en verrijken met inspirerende regionale praktijkvoorbeelden die de realisatie van de SDG’s dichterbij brengen. Het Deense Organic Denmark, het Finse Pro Luomu, het Zweedse Organic Sweden, de Italiaanse Assobio en het Spaanse Ecovalia zijn enkele van de organisaties die meedoen. Michaël Wilde, manager duurzaamheid en communicatie bij Eosta: ‘Als biologische sector zijn we van oudsher een sector van idealistische pioniers en change makers. De tijd is nu gekomen om te laten zien dat onze koers aansluit bij universele duurzaamheidsdoelen waar de hele wereld achter staat. De bottomline is gelukkig simpel: we moeten meer groente en fruit uit duurzame landbouw gaan eten. En biologische landbouw, een van de vijf duurzame landbouwbenaderingen die door de VN als oplossing zijn benoemd, is dan verreweg de meest beproefde methode.’

In de volgende editie van The Optimist lees je meer over de eerlijke prijs van voedsel in een openhartig gesprek met Volkert Engelsman, directeur van Eosta. Het nieuwe magazine is vanaf 25 oktober 2019 verkrijgbaar bij de boekhandel en in de webshop.

Bron: Eosta
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie