Onderwaterrobot redt zwemmers

The Optimist 10 mrt 2021 Gezondheid

Veel zwembaden in Duitsland kampen met een gebrek aan getrainde badmeesters. Op veel plaatsen leidt dit tekort aan geschoolde arbeidskrachten tot sluitingen. De oplossing zou een drijvende onderwaterreddingsrobot kunnen zijn.

Onderzoekers aan een van de instituten van het Duitse Fraunhofer-Gesellschaft hebben een apparaat ontwikkeld dat mensen kan redden die dreigen te verdrinken. De waterrobot die AI gebruikt is wereldwijd de enige in zijn soort. Hij is uitgerust met batterijen, een motor, camera’s en optische en navigatiesensoren, is 90 centimeter lang, 50 centimeter hoog en 50 centimeter breed.

Getest

Computerwetenschapper Helge Renkewitz leidde het team, in nauwe samenwerking met de waterreddingsbrigade van Halle. De robot kan zowel in zwembaden als in open water van groot nut zijn. Er is reeds succesvol getest in het Hufeisensee-meer. Op een diepte van drie meter werd een dummy van 80 kilo afgezet. De robot raapte het vervolgens op, borg het op zijn plaats, bracht het binnen een seconde naar de oppervlakte en droeg het via de kortste route – een afstand van 40 meter – naar de kust, waar het reddingsteam al stond te wachten.

Vervolg

Het doel van het team van Renkewitz is om de omvang van het reddingssysteem verder te verkleinen en verschillende versies te bouwen voor gebruik in zwembaden en meren. Ze willen het kleiner, lichter en kosteneffectiever maken dan het huidige prototype, dat is gebaseerd op een reeds bestaand onderwatervoertuig.

Foto: Fraunhofer IOSB-AST

Bron: Fraunhofer
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie