Ondernemer biedt uitweg voor vluchtelingen Oekraïne

The Optimist 28 feb 2022 Samenleving

Ondernemer Ali Niknam richtte tien jaar geleden Bunq op, de ‘bank of the free’. Nu biedt hij, als iemand die oorlog aan den leve heeft ervaren, mensen de gelegenheid om weg te komen uit Oekraïne om het oorlogsgeweld te ontvluchten.

Op LinkedIn en in een mail naar Bunq-klanten schreef hij afgelopen weekend:

‘Nu de oorlog in Oekraïne volledig aan de gang is, heb ik het gevoel dat ik niet langer stil kan blijven. Wat de meeste mensen misschien niet weten, is dat ik in mijn jeugd oorlog heb meegemaakt, uit de eerste hand. Een bloedige oorlog tussen Irak en Iran vond plaats, wat resulteerde in meer dan 1 miljoen slachtoffers, en de humanitaire impact van deze oorlog kan vandaag nog steeds worden gevoeld. Verloren ledematen, psychologische stoornissen, gevolgen van chemische aanvallen et cetera, veroorzaken nog steeds voortdurend lijden onder veel mensen.

Het breekt mijn hart om te bedenken dat we misschien aan het begin kunnen staan van een zelfde soort lijden op grote schaal. En ik kan niet daarvan wegkijken.

Het enige wat ik heb geleerd door mijn persoonlijke ervaring is dat de wereld veel te complex is om verdeeld te worden in eenvoudige termen zoals goed en slecht. Dingen zijn meestal veel subtieler dan je aanvankelijk zou denken. Pas wanneer we door de ogen van de ander leren kijken, kunnen we begrip opbrengen voor de positie van die ander, en dat helpt ons vaak om te zien wat we met elkaar gemeen hebben in plaats van te focussen op de verschillen. Wat ik ook heb geleerd, is dat dit proces nauwgezet en moeilijk is; het is veel gemakkelijker om grote woorden te gebruiken die voorbijgaan aan de kostbare waarde van mensenlevens.

Oorlog is altijd een gemakkelijke uitweg voor diegenen die er niet persoonlijk door worden geraakt.

Het is erg triest dat we de onderliggende kwesties die tot deze oorlog hebben geleid niet op een coöperatieve en vreedzame manier hebben kunnen oplossen. En waardoor – nogmaals – de gewone mensen nu moeten lijden. Daarom zou ik willen zeggen dat Bunq zijn uiterste best doet om zoveel mogelijk mensen in veiligheid te brengen – Oekraïners en Russen.
Als je wordt getroffen en het enige wat je wilt is wonen in vrede en harmonie, stuur dan je gegevens naar mensen@bunq.com en we doen alles in onze macht om je naar Nederland te brengen onder een HSM-visum. Als je onderdak kunt bieden, mensen kunt herbergen of als je andere ideeën hebt over hoe we kunnen helpen, neem dan ook contact met ons op.

Ik hoop oprecht dat deze onnodige tragedie snel ten einde zal komen.

Vrede,

Ali

(Het plan zoals het nu staat: we willen onderdak bieden aan mensen in Bulgarije of Georgië en van daaruit coördineren dat ze een HSM-visum krijgen via de Nederlandse ambassade)’

Update: Ali Niknam heeft samen met Joris Beckers van Picnic Technologies en Robert Vis van de ngo MessageBird de People for People foundation opgericht om hulp te bieden zoals hierboven beschreven.

The Optimist ondersteunt deze oproep van harte.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie