Once Upon a Future op nr.1

The Optimist 27 apr 2020 Samenleving

Het boek Once Upon a Future van Leen Zevenbergen en Ruud Veltenaar is vijf weken na verschijning op de eerste plaats gekomen in de Bestsellerlijst van Managementboek.nl. We interviewden Leen Zevenbergen kort nadat het boek uitkwam over zijn drijfveren om het te schrijven. Dit artikel is nu gratis te lezen in de nieuwste online-editie van The Optimist.

Interview

Het boek geeft een holistische kijk op de wereld van vandaag, de ‘disruptors’ die onze samenleving verstoren en wat we er aan kunnen doen. Het is een fascinerende expeditie naar een wereld waarnaar we allemaal verlangen en een confrontatie met de overtuigingen die ons belemmeren. Tegen de achtergrond van de huidige crisis is Once Upon A Future opeens nog relevanter als het gaat om het verschaffen van duidelijkheid over de toekomst en bieden van concrete hoop op een betere wereld.

‘Twee jaar geleden kwam steeds duidelijker op mijn netvlies dat er een toenemend chaotische situatie aan het ontstaan was in de wereld’, vertelt Zevenbergen. ‘Een gevolg van exponentieel versnellende zaken; zoals de verslechterende ecologie, versnellende technologische ontwikkelingen en globalisering. Na het lezen van Thomas Friedmans boek Thank You For Being Late besefte ik dat de chaos zou blijven toenemen omdat onze hersenen niet exponentieel maar lineair denken. Dat zou ertoe leiden dat mensen steeds minder een overzicht krijgen van alles wat er aan de hand is en zich zouden afvragen wat hun rol binnen die chaos is.’ Het inspireerde hem om hier een studie van te maken. Econoom en ondernemer Zevenbergen las honderden boeken en duizenden artikelen, alvorens hij besloot er zelf een boek over te schrijven, samen met filosoof Ruud Veltenaar.

Het nieuwste magazine gratis lezen

Het volledige interview en een groot boekfragment zijn nu gratis te lezen in de nieuwste editie van The Optimist die afgelopen week verscheen. Het magazine is te koop in onze webshop of in de boekhandel. Maar omdat wij de online-editie als cadeautje in de crisis beschikbaar stellen aan iedereen, kan je deze hier gratis lezen op je computer, tablet, iPad of telefoon. 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie